Ředitel Národní protidrogové centrály SKPV Jakub Frydrych informoval 28. srpna v Praze o odhalení rozsáhlého nelegálního obchodu s chemickými látkami určenými pro výrobu pervitinu.

Ředitel Národní protidrogové centrály SKPV Jakub Frydrych informoval 28. srpna v Praze o odhalení rozsáhlého nelegálního obchodu s chemickými látkami určenými pro výrobu pervitinu. Zdroj: ČTK

Policie překazila obří obchod s chemikáliemi na výrobu drog

Policie zadržela jedenačtyřicetiletého muže, který podle ní nakupoval v Česku i zahraničí látky potřebné k výrobě pervitinu a prostřednictvím svých obchodů s chemickými potřebami je prodával výrobcům drogy a dealerům. Kupující byli zejména z řad vietnamské komunity. Novinářům to dnes sdělil ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Upřesnil, že látky by se daly využít na výrobu asi 3,5 tuny pervitinu, jehož hodnota na nelegálním trhu v ČR přesahuje 2,5 miliardy korun.

Podle protidrogové centrály jde svým rozsahem a dopadem na nelegální produkci pervitinu o nejvýznamnější případ v historii Česka. "Jedná se také o první případ, kdy se podařilo odhalit takto rozsáhlé nelegální nakládání prodejce s chemickými látkami, jinak nepodléhajícími regulaci," uvedl Frydrych.

Zadržený Čech byl obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a v případě odsouzení mu hrozí až 12 let vězení. Podle Frydrycha bylo současně zahájeno trestní stíhání firmy, jejímž prostřednictvím obviněný chemikálie k výrobě drogy údajně prodával. Hrozí jí peněžitý trest, propadnutí majetku a zrušení.

Policistům se během vyšetřování podařilo odhalit nelegální prodej nejméně 4,1 tuny jódu a 2,4 tuny červeného fosforu. Pro výrobu jednoho kilogramu pervitinu je potřeba zhruba 1,4 kilogramu jódu a 0,4 kilogramu červeného fosforu.

Při samotném zadržení podezřelého policisté zajistili deset kilogramů pseudoefedrinu, tři kilogramy pervitinu, šest milionů korun v hotovosti, 4,7 milionu korun ve směnkách, další chemické látky, velkokapacitní laboratoř na výrobu pervitinu a pět luxusních osobních automobilů.

Chemické látky pocházející od obviněného byly zajištěny v nelegálních laboratořích na území Karlovarského, Ústeckého, Středočeského kraje a v Praze. Celkem jde o pět velkokapacitních laboratoří s odhadovanou produkcí v řádech stovek kilogramů pervitinu. Přímí výrobci pervitinu jsou stíháni v oddělených trestních řízeních.

Počet odhalených varen pervitinu a množství zabavené drogy loni v Česku vzrostl. Policie zajistila rekordních téměř 70 kilogramů pervitinu, což bylo více než dvojnásobné množství proti roku 2012. Odhalených varen přibylo o 26 na 261. Jejich počet byl ale výrazně nižší než v předchozích letech, kdy policie ročně odhalila i přes 300 nebo 400 varen.

Výroční zpráva Národní protidrogové centrály za loňský rok upozorňuje na to, že drogové podsvětí ovládly hlavně zločinecké skupiny z Vietnamu, jež se odklánějí od pěstování konopí a aktivity přesouvají právě k výrobě pervitinu. Gangy podle policie vyrábějí pervitin zejména v příhraničních oblastech, kde se zvyšuje poptávka od zahraničních uživatelů drog.