Radek Jaroš

Radek Jaroš Zdroj: ČTK

Horolezec Radek Jaroš pokořil K2 a získal "Korunu Himálaje" za zdolání všech osmitisícovek

Horolezec Radek Jaroš dnes zdolal druhou nejvyšší horu světa K2 a stal se teprve patnáctým člověkem, který vystoupil na všech 14 osmitisícovek světa bez použití kyslíkového přístroje. Vrchol 8611 metrů vysoké hory, která mu jako poslední odolávala, dobyl Jaroš na pátý pokus a zkompletoval jako první Čech "Korunu Himálaje". Informoval o tom Radiožurnál.

Padesátiletý Jaroš se před výpravou dva roky zotavoval po amputaci prstů na nohách, které mu omrzly při dobývání 13. osmitisícovky Annapurny. V pátek trojice Jaroš, Petr Mašek a Jan Trávníček postavila na K2 čtvrtý tábor ve výšce 8000 metrů a po krátkém odpočinku dnes brzy ráno Jaroš s Trávníčkem vyrazili k vrcholu, na který zatím dorazil jen Jaroš.

Stal se teprve čtvrtým horolezcem z České republiky, který stanul na jejím vrcholu. Před ním to dokázali jen v 80. letech Josef Rakoncaj, v roce 2007 Libor Uher s expedicí Leopolda Sulovského a před dvěma lety bývalý pražský primátor Pavel Bém.

K2, kterou domorodci nazývají Čogori, se nachází v pohoří Karákoram na hranici pákistánské části Kašmíru s Čínou v oblasti ledovce Baltoro. Přestože je K2 o 239 metrů nižší než Mount Everest, mezi horolezci je považována za nejtěžší z osmitisícovek. Mezi největší nebezpečí na hoře patří laviny, obrovská nadmořská výška a hlavně počasí.