Babiš

Babiš Zdroj: Profimedia.cz

Ministr Andrej Babiš a jeho žena porušili volební zákon č.62/2003, za plentou nemohli být spolu

Šéf hnutí ANO, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš v pátek odpoledne na pražském Chodově dokázal, politiku ještě nemá v krvi. Společně se svoji manželkou Monikou při volbách do Evropského parlamentu porušil volební zákon, protože ten zakazuje, aby byli spolu v „prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků“. Což se stalo.

Nejdříve Babišova manželka hodila do urny hlasovací lístek, který nebyl v úřední obálce. Tím je lístek podle zákona č.62/2003 o volbách do Evropského parlamentu neplatný. Když na to byla upozorněna, tak ji předseda okrskové volební komise umožnil volit ještě jednou.

Zákon přitom nehovoří o tom, zda je to možné, podle výkladu právníků ano. Lístek bez obálky zůstane neplatný, druhý v obálce pak platí. Komise něco takového může umožnit.

Jenže zákon také „ošetřuje“ úpravu volebního lístku a v tomto případě už Babiš a jeho žena zákon porušili. Za plentu šli při „druhém pokusu“ spolu. A to se nesmí. Zákon totiž v § 36, který se nazývá Zásady hlasování, v bodu (7) praví: „V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků nesmí být nikdo přítomen zároveň s voličem, a to ani člen okrskové volební komise. S voličem, který nemůže sám upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu anebo nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků přítomen jiný volič, nikoliv však člen okrskové volební komise, a hlasovací lístek za něho v souladu s jeho pokyny upravit a vložit do úřední obálky.“

Nepředpokládáme, že paní Monika Babišová má tělesnou vadu, či nemohla číst a psát, takže podle zákona musela být za plentou sama. Volební zákon tak porušila ona, ministr Babiš i volební komise, která je na to měla upozornit, což neudělala.