Putin

Putin Zdroj: EPA

Putin udělí vyznamenání ruským vojákům, kteří byli na Krymu

Ruský prezident Vladimir Putin udělí státní vyznamenání některým ruským vojákům, kteří se podíleli na obsazení ukrajinského poloostrova Krym. Prezident to podle agentury Reuters řekl státní televizní stanici Rossija. V rozhovoru komentoval rovněž téma normalizace vztahů mezi Ruskem a Západem, vše prý nyní záleží právě na Západu. Uvítal také vybrání bývalého norského premiéra Jense Stoltenberga za nového šéfa NATO.

Vladimir Putin během interview naznačil, že právě volba Stoltenberga, který nastoupí do funkce letos v říjnu, by mohla pomoci vylepšit vztahy pošramocené nynější krizí na Ukrajině. "Máme velmi dobré vztahy včetně těch osobních. Jde o velmi seriózní, odpovědnou osobu," řekl ruský prezident. "Ale uvidíme, jak se tyto vztahy budou rozvíjet, když bude v nové funkci," dodal Putin.

Ruské vztahy s nynějším šéfem NATO Andersem Foghem Rasmussenem jsou v posledních měsících velmi napjaté. Putin navíc tento týden během své debaty s občany obvinil nynějšího šéfa NATO, že si ještě jako dánský premiér nahrával jejich soukromou schůzku a prozradil její obsah médiím. Mluvčí NATO ihned tato obvinění označila za "naprostý nesmysl".

Podle ruského vůdce není důvod, proč by se vztahy mezi Západem a Ruskem nemohly zlepšit. "To ale nezáleží na nás. Nebo jen na nás. Záleží to na našich partnerech," prohlásil prezident. Vrátil se i k březnovému ruskému obsazení Krymu a zmínil, že některým ruským vojákům, kteří se na operaci podíleli, udělí státní vyznamenání.