Chodorkovskij

Chodorkovskij Zdroj: ČTK

Putin si hraje na milodárce: Miliardář Chodorkovskij je na svobodě

Ruský podnikatel Michail Chodorkovskij podle agentury Interfax opustil vězení v karelském městě Segeža krátce poté, co mu dnes prezident Vladimir Putin udělil milost.

O jeho propuštění informovala agentura Interfax s odvoláním na úřady v Karelské autonomní republice.

Putin ve čtvrtek na závěr velké výroční tiskové konference překvapivě oznámil, že v nejbližší době někdejšího miliardáře omilostní. Sdělil přitom, že Chodorkovskij ho o to nedávno požádal s poukazem na vážné onemocnění matky.

Chodorkovskému zbývalo osm měsíců do odpykání téměř jedenáctiletého trestu vězení za daňové úniky, praní peněz a údajné krádeže ropy. Opozice však někdejšího mocného podnikatele vnímá jako vězně Kremlu, kterému se znelíbil svými politickými ambicemi.

Kreml dnes oznámil, že Putin podepsal dekret o udělení milosti Chodorkovskému. Zároveň sdělil, že rozhodnutí vstupuje okamžitě v platnost. V té chvíli nicméně ještě nebylo jasné, kdy se někdejší miliardář skutečně dostane na svobodu. Následně agentura Interfax napsala, že Chodorkovskij už opustil vězení v karelském městě Segeža, kde si trest odpykával. Odvolala se přitom na úřady v Karelské autonomní republice. 

"Michail Chodorkovskij odjel z trestanecké kolonie přibližně ve 12:20 (09:20 SEČ)," sdělil anonymní zdroj.