Dílna

Dílna Zdroj: Profimedia.cz

Malé a střední podniky jsou motorem ekonomiky EU, v Česku nikoli

Malé a střední podniky, které mají od 10 do 250 zaměstnanců, bývají podle expertů motorem ekonomik zemí Evropské unie. Ale jejich podíl je v Česku nejmenší ze států EU. Dokládají to údaje organizace Eurostat.

Tyto firmy podle Eurostat zaměstnávají v Evropské unii až kolem 40 procent všech lidí pracujících v nefinančním sektoru. Tradičně přispívají k vytváření nových pracovních míst a hospodářskému růstu. Jejich největší podíl, což není překvapující, protože je to vidět na dobrých ekonomických výsledcích, má sousední Německo, kde tvoří kolem 18 procent všech společností. Následují Lucembursko, Rakousko a Rumunsko. Nejmenší podíl naopak vykazují Česká republika a Slovensko, které je to pouze čtyři procenta podílu.

Podle odborníků podobná čísla mohou znamenat, že podmínky pro činnost malých a středních podniků nejsou u nás příliš dobré. Ve skutečnosti je problém v tom, že v mnoha zemích EU jsou daleko jednodušší zákony pro zakládání podobných firem a firmiček. Navíc se tak často, jako v Česku, nemění nejrůznější podmínky, které bohužel „vymýšlí“ náš parlament. Neustálé úpravy a změny pravidel mnoho lidí od podnikání spíše odrazuje a oslabuje se tím i střední třída. Tomu zase odpovídají i výsledky posledních voleb.