Guo Bin

Guo Bin Zdroj: Profimedia.cz

Malý Číňan, kterého úmyslně oslepila teta, má pohyblivou náhražku očí. Vidět ale nemůže. Zatím…

Šestiletý čínský chlapec, který přišel při násilném činu o oči, byl propuštěn z nemocnice a dostal pohyblivou protézu. Vidět ale nemůže.

Ve čtvrtek propustili z nemocnice v Šen-čenu, které leží v jižní Číně, chlappce Guo Bina, který je znám jako Bin Bin. Lékaři mu vsadili protetické oční bulvy . Podařilo se mu úplně zotavit z chirurgického zákroku, kdy mu byly vloženy implantáty , které vypadají a pohybují se jako normální oči, ale neumožňují mu bohužel vidět.

Chlapce nalezli v srpnu  celého v krvi a bez oči v blízkosti jeho domova v severočínské provincii Šan-si. Rodina ho postrádala poté, co si šel ven hrát. Policie podezírá ze zločinu jeho tetu, , která o dva dny později spáchala sebevraždu, když policie našla na jejích šatech krev a chtěla ji podrobit testům DNA.

„Operace byla úspěšná, konstatoval odborník na implantáty z Honk Kongu Dennis Lam na tiskové konferenci. Lam nabídl léčbu chlapce zdarma na své klinice. Bin Bin má teď umělé oči, skládající se z implantátu, který je napojen na na tkáně a svaly dává jim schopnost normálně se pohybovat .

Čekání na světlo

„Oči malého Bin Bina nemají vizuální schopnosti , ale když se na něj podíváte, nevypadá jinak než jakékoliv jiné dítě,“ řekl Lam s tím, že by to mohlo výrazně pomoci sebedůvěře dítěte .

"Jsem velmi šťastný,“ řekl Bin Bin na tiskové konferenci, kde také tančil na hudbu pro reportéry..

Může už se obléci, vyčistit zuby a sám si umýt tvář,“ řekla matka dítěte novinářům.

Bin Bin začne příští rok používat zařízení, které mu pomůže v orientaci při pohybu. Zařízení je umístěné na čele a na jazyku a pomůže Bin Binovi se vyznat v prostoru,  protože zachycuje obraz a vysílá elektrické signály do mozku. Tyto typy navigačních přístrojů jsou již v provozu v Japonsku a Evropě .

Lam vyjádřil naději, že chlapec může nakonec částečně opět získat zrak pomocí „bionických očí“ propojených přímo do mozku, ale řekl, že tato technologie bude k dispozici nejdříve za pět až deset let.

Možná se chlapec nakonec díky postupujícímu pokroku v technologiích dočká i toho, že ze světa ještě něco uvidí. Není sám, kdo na to čeká.