poslanecká sněmovna

poslanecká sněmovna Zdroj: Profimedia.cz

Poslanci si sami rozpustili Sněmovnu

Poslanci dnes podle očekávání schválili rozpuštění Sněmovny. Učinili první krok k předčasným volbám, které by se mohly uskutečnit koncem října. Návrh podpořili hlavně poslanci ČSSD, TOP 09 a Starostů, KSČM a VV. Komoru ale rozpustí až prezident Miloš Zeman, jenž také vyhlásí volby.

Poslanci využili možnost rozpuštění Sněmovny vůbec poprvé od přijetí příslušné ústavní novely zhruba před čtyřmi lety. Pro návrh se vyslovilo 140 ze 147 přítomných poslanců, sedm jich bylo proti.

Ke schválení rozpuštění dolní komory bylo potřeba nejméně 120 hlasů. Občanští demokraté při hlasování opustili sál, jak předem avizovali. Výjimkou byla předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která hlasovala proti.

ČSSD má z rozpuštění Sněmovny velkou radost, řekl Sobotka. Vyzval Zemana, aby se co nejdříve sešel s předsedy stran a stanovil termín voleb.

Ministr vnitra Martin Pecina se omluvil za výrok v nedělní televizní debatě o tom, že podle jeho názoru poslanci TOP 09 "otočí" a Sněmovna se rozpustí až v září. Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, jenž omluvu požadoval, Pecinovi poděkoval a řekl, že se zachoval jako gentleman.

TOP 09 a ODS si vyčítaly kroky kolem rozpuštění Sněmovny.

Předčasné volby do Sněmovny jsou podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nezbytné kvůli tomu, že část poslanců bývalé koalice byla ochotna kdykoli prodat zápas, jak se ukázalo při hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Proti této vládě odmítli hlasovat dva tehdejší poslanci ODS. Podle někdejšího předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury ale TOP 09 zápas vzdala bez boje a koaliční většinu neprověřila.