Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Policisté Janu Nagyovou účelově týrají, tvrdí její dcera

Otřesné chování policie a nedůstojné podmínky, kterým je ve vazební věznici vystavena Jana Nagyová popsala její dcera Nikola v dopise adresovaném předsedovi senátního podvýboru pro lidská práva Jiřímu Čunkovi. Dopis získal a otiskl server ParlamentníListy.cz.

Nikola Nagyová v něm připomíná, jak její matku zadrželo ve středu 12. června 2013 ve 22:30 hodin komando složené z 12 policistů v kuklách s automatickými pistolemi a heverem k násilnému otevření dveří. Ta byla doma sama, nikdy nevlastnila žádnou střelnou zbraň, je netrestaná a bezúhonná. Přesto se prý k ní policisté chovali jako by se jednalo o ozbrojeného vraha nebo dealera narkotik.

Dcera Nikola dále upozorňuje, že byt její matky, který má rozlohu 70 metrů čtverečních, prohlíželo 15 policistů. Ti údajně během prohlídky pronášeli závistivé poznámky komentující majetek a vybavení bytu.

Chování policie vůči své matce popisuje jako záměrně tvrdé. „Zcela zjevně se jednalo o vědomé kroky Policie ČR, které měly mou matku ponížit, potupit a zadupat její důstojnost, aby se zlomila a vyhověla policistům a státním zástupcům. Při převozu k vazebnímu soudu byla spoutána takzvaným medvědem, jako nějaký vrah. Koho moje matka mohla ohrozit? Chovala se agresivně? Ne. Cílem bylo ji před veřejností potupit, ponížit a udělat z ní zločince!“ píše Nikola Nagyová v dopise, o kterém informují ParlamentníListy.cz. Poukazuje dále na to, že policisté její matku zadrželi ve středu 12. června ve 22:30 a až do pátku 14. června ji nenechali ani umýt či si vyčistit zuby. Teprve ve středu 19. června, tedy týden po zadržení jí policisté předali osobní věci.

Pozastavuje se i nad tím, že její matku z rozhodnutí státního zástupce umístili do vůbec nejvzdálenější vazební věznice, přestože má, stejně jako její dcery, bydliště v Praze a pražský je i její advokát.

INFOBOX

Bývalá vedoucí kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nagyová byla zadržena Policií ČR 12. června 2013 v nočních hodinách ve svém pražském bytě. Dne 15. června na ni byla rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě uvalena vazba.

Podle senátora Jiřího Čunka se výbor bude stížností zabývat a podnikne všechny možné kroky, aby záležitost prošetřil. Pokud však budou jeho členové – kteří normálně mohou v případě zájmu navštěvovat vězně jen s povolením vedení věznice – navštívit Nagyovou, musí požádat o souhlas přímo olomouckého vrchního státního zástupce Ištvana. V tomto případě jde totiž o vazbu uvalenou proto, aby nedocházelo k ovlivňování svědků.

Čunek sám Parlamentním Listům řekl, že „pokud jsou uváděná fakta pravdivá, tak je to podle něho skandální a zodpovědné osoby by za porušování lidských práv a lidské důstojnosti měly být potrestány. I když je člověk vinen, tak musí být dodržována jeho lidská práva, natož když je pouze obviněn. Platí presumpce neviny a musí na ni být pohlíženo jako na nevinného člověka. Jestli se ukáže, že je to pravda, tak je to tragické v tom smyslu, že pokud policisté nedodržují pravidla a lidská práva ani v tak ostře sledovaném případu, tak jak je pak dodržují u nějakého neznámého člověka, který se jim může připlést pod ruku díky falešnému trestnímu oznámení a tak dále“.