Křídla

Křídla Zdroj: YouTube.com

Létající Holanďan se "vznesl" do vzduchu na umělých křídlech. A napálil velké světové weby

Tak vypečená novinářská kachna se na prestižních webech už dlouho neobjevila. V druhé polovině týdne zahltily internet odkazy na video, na němž holandský konstruktér Jarno Smeets testuje první "lidská křídla". Díky nim se na záznamu bez větších obtíží odlepuje od země a krouží nad loukou.


A teď pravda. Jarno Smeets neexistuje a ve nikdy na křídlech vlastní výroby neletěl, zato se vyzná v počítačové animaci. Jeho skutečné jméno je Floris Kaayk, živí se jako filmař a animátor a svým projektem chtěl prozkoumat, jak snadné je vyprávět velké internetové příběhy. S mediálním experimentem mu pomohla nizozemská veřejnoprávní stanice NTR a producent mediálních obsahů Revolver Media Productions.


Aby svému příběhu dodal velkou porci důvěryhodnosti, založil Kaayk loni v létě poté, co vytvořil své alterego, blog HumanBirdwings.net, na němž publikoval pravidelné aktuality z vývoje. V průběhu osmi měsíců zde rozehrál chytré divadlo o cestě za snem; výzkumu, který založil na náčrtech létajícího kola, jež údajně nakreslil jeho děda (že by Jan Tleskač zmizel do Dánska?). Promyšlený podvod okořenil pro technologická média zajímavými detaily o fungování pohybového mechanismu, jehož součástí měl být i ovladač z videoherní konzole Wii či smarphone s operačním systémem Android.

 

 


Nakonec si dal záležet na tom, aby byl výstup v úterý naservírován médiím s celou parádou; zveřejnění záznamu z "testovacího" letu proto doprovodil tiskovou zprávou. Těžko říct, jestli očekával tak výrazný úspěch - jeho zprávu i video bez jakékoliv kritické připomínky přejalo nejen trio prestižních technologický webů - TechCruch, Engadget a Wired, ale také například web stanice Discovery Channel.


Server Wired se po kritických komentářích od střízlivějších čtenářů probudil z letargie a pustil se do investigativního pátrání. Redaktoři se pokusili kontaktovat neexistujícího Jarna Smeetse, upozornili na nesrovnalosti v jeho profilu na sociální síti LinkedIn a oslovili odborníky na počítačovou grafiku, kteří označili video za přesvědčivý podvod.


Mediálnímu tápání ale učinilo přítrž až Kaaykovo vystoupení v primetimovém pořadu NTR, kde se přiznal k autorství. "Kvůli technologickému vývoji poslední dekády je tato fantazie závažnější než v minulosti. Využil jsem této technologické revoluce a navrhnul jsem haptický křídlový systém, který by teoreticky mohl vzlétnout jako pták," píše v doznání na svém webu.

 

S propracovanými hoaxy už má Kaayk zkušenost - v roce 2006 natočil fiktivní dokument o vymyšlené chorobě, kterou nazval Metalosis Maligna, jež údajně způsobuje, že implantované části těla rostou a přebírají kontrolu nad tělem.

 

 

 



Ve světle Kaaykova odhalení, jak málo si i specializovaná média ověřují líbivé informace, ale rezonuje jedna nepříjemná otázka. Co když je jeho přiznání před televizními kamerami jen další (hlubší) úrovní velké mediální hry, jejíž autoři se řídí jinou, ještě skrytější motivací? Například zpropagovat herní konzoli, smartphone, či nejmenovaný energetický drink, který dává křídla... Třeba jsme se právě napálili i my.