Když viděli novináři v sále tento obrázek, ještě patrně netušili, že půjde o oficiální název.

Když viděli novináři v sále tento obrázek, ještě patrně netušili, že půjde o oficiální název. Zdroj: Profimedia.cz

Tak o tolik je nový displej jemnější. Novináři v sále samozřejmě rozdíl nemohli vidět - nedovolilo jim to rozlišení projektoru.
Nový iPad je o trochu tlustší a těžší než předchozí generace, jinak jako by jí z oka vypadla.
Společně s novým iPadem bylo na tiskové konfereci představeno nepřímé pokračování úspěšné tabletové hry Infinity Blade.
Spekulovalo se o tom, že nový iPad nabídne i "osobní asistentku" Siri, kterou dostal do vínku iPhone 4S. Nakonec bylo představeno jen hlasové diktování textu. Čeština mezi podporovanými jazyky samozřejmě chybí.
5
Fotogalerie

Ten "nový iPad"

Stává se to pomalu tradicí moderní technologické žurnalistiky. Ještě předtím, než "tajnůstkářská" společnost Apple představí na tiskové konferenci nový produkt, ožívají zpravodajské servery všemožnými spekulacemi.

 

Ten "nový iPad"
Už je to pomalu tradice moderní doby. Ještě předtím,
než "tajnůstkářská" společnost Apple představí na
tiskové konferenci nový produkt, ožívá internet
divokými spekulacemi.
Nejdivočejší dohady před dnešním představením nového
iPadu se kupodivu netočily kolem nových
technologických parametrů; těm konec konců novináři z
velkých technologických webů přišli na kloub už před
několika týdny, ba měsíci. Poslední dny se na webu
nemluvilo o ničem jiném, než jak se nová "placka" od
Applu bude jmenovat.
Rozšířenou (a logickou) domněnku, že se třetí verze
iPadu bude jmenovat iPad 3, nahradila před několika
dny rychle se šířící informace od důvěryhodného
zdroje, že půjde o iPad HD - to kvůli očekávanému
novému displeji s čtyřnásobně velkým rozlišením
oproti předchozím modelům.
Jak ale dnešní tisková konference Applu v San
Franciscu postupně ubíhala, v sálu podle přítomných
novinářů postupně vzrůstala nervozita. Šéf Applu Tim Cook, který loni převzal žezlo od zesnulého Steva Jobse, postupně potvrzoval všechny odhady.
Nový iPad skutečně dostal čtyřnásobně "jemnější displej", stejně jako inovovaný procesor s již dříve odhaleným názvem A5X. Kvůli novému a výkonnějšímu hardwaru opravdu nepatrně ztloustnul a ztěžknul, aniž by mu to údajně ubralo na výdrži. Zůstala mu dokonce i stejná cenovka jako u dosavadního nejvyššího modelu - iPadu 2. I to bylo v podstatě předem jasné, stejně jako neveřejná informace, že předchozí model zlevní a zůstane na trhu. Ani po hodině a čtvrt se však svět nedozvěděl, jak se to ten nový iPad bude jmenovat.
Zmateným přítomným novinářům se podle internetových postřehů rozjasnilo až v momentu, kdy se s nimi šéf Applu rozloučil větou: "Zatím jsme jen začali." Po oficiálním názvu ani stopy. Nový iPad přijde patrně i na trh pod názvem "Nový iPad", důvěrně jen "iPad".
Rozhodnutí Applu se nakonec nemůžeme divit. Kromě iPhonu jiným výrobkům také nepřiřazuje číslice (jak by to také vypadalo, kdyby za deset let stárnoucí Tim Cook představil světu revoluční a navíc smůlu nosící iPad 13). A novináři, kteří odhalili o pečlivě utajovaném zařízení prakticky všechny informace ještě předtím, než bylo oficiálně představeno, by společnost nemohla upřít alespoň jedno překvapení. I když je tak bezvýznamné.

Ty nejdivočejší dohady se před dnešním představením nového iPadu kupodivu netočily kolem nových technologických parametrů; těm konec konců novináři z velkých technologických webů přišli na kloub už před několika týdny, ba měsíci. Poslední dny před dnešní očekávanou tiskovou konferencí se na webu nemluvilo o ničem jiném, než jak se nová "placka" od Applu bude jmenovat.


Logickou domněnku, že třetí verze iPadu dostane jméno iPad 3, nahradila před několika dny rychle se šířící informace od "důvěryhodného zdroje", že nám bude představen iPad HD - to kvůli očekávanému novému displeji s čtyřnásobně velkým rozlišením  oproti předchozím modelům.



Jak ale dnešní tisková konference Applu v San Franciscu postupně ubíhala, v sálu podle přítomných novinářů postupně vzrůstala nervozita.

 

Šéf Applu Tim Cook, který loni převzal žezlo od zesnulého Steva Jobse, postupně potvrzoval všechny odhady. Nový iPad skutečně dostal čtyřnásobně "jemnější displej", stejně jako inovovaný procesor s již dříve odhaleným názvem A5X. Kvůli novému a výkonnějšímu hardwaru opravdu nepatrně ztloustnul a ztěžknul, aniž by mu to údajně ubralo na výdrži.

 

 

Zůstala mu dokonce i stejná cenovka jako u iPadu 2. I to bylo ostatně předem jasné, stejně jako neveřejná informace, že předchozí model zlevní a zůstane na trhu. Ani po hodině a čtvrt se však svět nedozvěděl, jak že se to nový iPad bude jmenovat.

 


Zmateným přítomným novinářům se podle internetových postřehů rozjasnilo až v momentu, kdy se s nimi šéf Applu rozloučil. Po oficiálním názvu ani stopy. Právě v tom momentu si pravděpodobně většina z nich uvědomila, že nový iPad přijde na trh pod důvěrným názvem iPad, případně "Nový iPad" ... a na Twitteru se rychlostí blesku začal šířit vtip, že další generace dostane název "Nový, nový iPad." Název nového iPadu zná podle jiných jen Chuck Norris.

 



Rozhodnutí Applu se nakonec nemůžeme divit. Kromě iPhonu jiným výrobkům také nepřiřazuje číslice (jak by to také vypadalo, kdyby za deset let stárnoucí Tim Cook představil světu revoluční a navíc smůlu nosící iPad 13). iPad si za dva roky na trhu navíc vybudoval takové jméno, že nový model ani pořadové číslo nepotřebuje a stejně se s bezpochyby bude prodávat nadmíru dobře.

 

A novinářům, kteří odhalili o pečlivě utajované novince prakticky všechny informace ještě předtím, než byla oficiálně představena, by přece společnost, která si pečlivě střeží svá tajemství, nemohla upřít alespoň jedno, pro uživatele bezvýznamné, překvapení. Třeba to Tim Cook udělal už jen proto, aby se při odchodu ze sálu pokochal zmatenými výrazy úspěšných "šťouralů".