South Park

South Park Zdroj: Profimedia.cz

Scientologové tajně sledovali autory seriálu South Park

Tvůrcům slavného animovaného seriálu South Park Mattu Stoneovi a Treyovi Parkerovi není nic svaté, zejména pak světová náboženství. Sice minulý rok čelili planým výhrůžkám smrtí, když ale před šesti lety zesměšnili americké scientology, mělo to hmatatelnější následky. Bývalý vysoce postavený a nyní nezávislý scientolog Mark Rathbun na svém blogu v neděli prozradil, že církev následně oba autory dlouhodobě v utajení sledovala.


Sledování měla prý od roku 2006 na starosti scientologická kancelář pro speciální záležitosti (OSA), která podle Rathbuna funguje jako prostředek teroru a zastrašování. Kompromitující informace, kterými chtěli oba autory umlčet, hledali scientologové za pomoci najatých informátorů, telefonních odposlechů, výpisů z bankovních účtů či čtením osobních dopisů.



Pro web The Village Voice Rathbun uvedl, že je zajímaly i ty nejmenší detaily - typ a množství alkoholu, který pili, typ předepaných léků či stravovací návyky. "Přehrabováním v odpadcích můžete zjistit řadu věcí," řekl webu. Přesto byla jejich snaha neúspěšná.



Zástupce scientologické organizace podráždila epizoda nazvaná Trapped in a Closet (v angličtině se na ni můžete podívat zde), která se v televizi objevila v roce 2005. Chlapec Stan, jeden ze čtveřice hlavních dětských hrdinů seriálu, v ní přijde do kontaktu s lidmi, kteří jsou přesvědčeni, že v něm přebývá duch zakladatele náboženství L. Rona Hubbarda. Scientologové, v čele s herci Tomem Cruisem a Johnem Travoltou, se následně pokoušejí Stana přesvědčit, aby se stal jejich novým vůdcem.



Na přehnané reakce si však tvůrci slavného satirického seriálu zřejmě pomalu zvykají. Loni hrozili Stoneovi a Parkerovi radikální muslimové smrtí poté, co v jedné ze svých epizod převlékli proroka Mohameda do medvědího kostýmu. V jiných dílech se však v nelichotivém světle objevili i zástupci dalších náboženství; Židé, katolíci, buddhisté, mormoni. Ušetřeni nebyli ani ateisté.