O možném zániku slavného seriálu možná rozhodnou dabéři. Smíří se s výrazně nižší odměnou?

O možném zániku slavného seriálu možná rozhodnou dabéři. Smíří se s výrazně nižší odměnou? Zdroj: www.myfreewallpapers.net

Simpsonovým hrozí konec, nejsou peníze na dabing

Komunitou fanoušků populárního televizního seriálu Simpsonovi otřáslo úterní vyjádření stanice FOX, že se možná rozloučí se žlutou rodinkou. A to hned po odvysílání poslední, třiadvacáté sezóny. Důvodem má být spor s herci, kteří namlouvají hlavní postavy.

Šesti hlavním dabérům bylo podle serveru TheDailyBeast oznámeno snížení mzdy téměř o polovinu. Na to herci odmítli přistoupit a jako kompromis nabídli snížení mzdy o třetinu s dodatkem, že dostanou provize z výnosného prodeje reklamních předmětů. Vedení stanice však tuto nabídku odmítlo a pohrozilo, že s příchodem jara seriál zruší.

 

“FOX je nyní v pozici, ve které nelze drasticky snížit výdaje, aniž by se to nedotklo nových pořadů. Simpsonovi v průběhu let vydělali miliardy dolarů a další miliardy vydělají. Herci se zavázali snížit své mzdy a to téměř o třetinu. Pro FOX je to ale stále málo,” prohlásil jeden ze členů seriálového týmu, který se momentálně zabývá vyjednáváním se stanicí.

 

Každý z dabérů hlavních i středně významných postav, mezi něž paří například otec rodiny Homer (Dan Castellaneta), geniální dcera Líza (Yeardley Smithová) či milionář Burns (Harry Shearer), ročně inkasuje za namluvení seriálu téměř 8 milionů amerických dolarů (okolo 150 milionů korun).

 

Není to poprvé, co vedení stanice FOX hrozí stažením Simpsonových. V nedávné době se objevily spekulace, že na místa hlavních dabérů kanál přijme za menší peníze nové lidi s podobnými hlasy. Z toho však FOX ustoupil a oznámil nekompromisní zrušení seriálu v případě, že se obě strany nedohodnou a herci nepodepíší nový kontrakt.

 

Přestože již u diváků seriál neboduje tak jako v minulosti, i nadále slouží jako hlavní pilíř nedělního prime timu. V osm hodin večer otevírá blok animovaných sitcomů, v němž mají své místo také seriály Family Guy a American Dad.

 

Stanice FOX si je přesto vědoma, že zrušení seriálu není nejlepší cestou k lepším ekonomickým výsledkům. “FOX měl spoustu příležitostí pro to, aby dal na prime time jiný pořad, ale neudělal to,” cituje server TheDailyBeast anonymní zdroj ze stanice.

 

Studio FOX k celé situaci dodalo pouze strohé vyjádření: „Doufáme, že dosáhneme s herci kompromisu, který by umožnil prodloužit seriálu život na řadu let dopředu.“

 

Simpsonovi se vysílají již od dubna 1987 a prozatím bylo odvysíláno 22 sérií a první dva díly série 23. V Česku se Simpsonovi poprvé objevili v roce 1992.