Michael Stipe, R.E.M.

Michael Stipe, R.E.M. Zdroj: Profimedia.cz

Dělali hudbu i pro Formana. Teď však legendární R.E.M. dávají sbohem

Tuto středu oficiálně ukončila americká rocková kapela R.E.M. svou činnost. I přesto, že od toho neměli dříve párkrát daleko, stalo se to až jedenatřicet let od jejich založení. Proč skončili a co je k tomu vedlo? Slova frontmana Michaela Stipa mluví jasně: „Doufám, že naši fanoušci si uvědomí, že to nebyla lehká volba; ale všechno jednou končí a my to chtěli udělat správně, způsobem nám vlastním.“

 

Kapela začínala v osmdesátých letech v americkém městě Athens, v Georgii. Založili ji bývalý bubeník Bill Berry, kytarista Peter Buck, basák Mike Mills a zpěvák Michael Stipe. V době, kdy frčel syntezátorový popík, vydali R.E.M. píseň Radio Free Europe, která je dokonale zaryla do podvědomí nejednoho posluchače. Kapela předvedla postmoderní a vnímavou muziku, jež nezapomínala na pankáče ani na popovou generaci, čímž se kapela naprosto vyhnula tuctovosti. Což jí mimo jiné vydrželo až do posledního dne.

 

O nejslavnějších letech R.E.M., tedy letech devadesátých, není nutno nic říkat. Každý musí znát hity jako Losing My Religion či sebevražednou Everybody Hurts. Počátkem milénia se kapela už jen snažila navázat na první příčky hitparád. Zatímco v USA její popularita klesala (tou dobou se ve velkém rozjížděl hip hop a rap, který ve svých textech také narážel na sociální problémy), v Británii se jejich singly stále držely v žebříčku hitparád. Vypadalo to jako dobrá známka nesmrtelnosti těchto chlapíků vzhledem k tomu, že ustály odchod bubeníka Billa Berryho, jehož postihla v roce 1997 mozková výduť a byl (přes velké utrpení kapely) nahrazen. V tomto období se skupina málem rozpadla. I přesto se slovy, že i pes může běhat se třema nohama, jen se to musí naučit, se dokázali R.E.M. vrátit a mimo jiné udělat hudbu k filmu Muž na Měsíci od Miloše Formana. Zatímco tou dobou ji v USA přijali nejlépe na 56. místo, v britských hitparádách byla vůbec nejúspěšnějším singlem.

 

 

Letos se kapela pokusila naposledy vrátit k zapadající slávě, nakonec logicky a zcela duchapřítomně došla k závěru, že po jedenatřiceti letech na výsluní už je čas odejít. Tato východoamerická levičácká kapela, která prý podepsala smlouvu s Warner Bros. jen proto, že se jí líbil Bugs Bunny, ukončila své působení se ctí. Pro Česko tím končí éra, kdy poprvé v roce 1990 přijel Stipe do Prahy a viděl v ní potenciál liberálního hippíského města. Nasával předvolební atmosféru, přespával na kolejích nebo chodil ve stopách fotografa Josefa Koudelky. V roce 1995 pak přivezl celou kapelu, s níž Pražanům přichystali velkolepou show. Deset let později se jen omlouvali za invazi do Iráku a hlásali protibushovská hesla. Za svou éru si R.E.M. museli krom nesčetných kritik od Bushových či Reaganových příznivců vyslechnout i kritiku homofobů jakožto reakci na Stipův coming out neboli oznámení, že je homosexuál. I tak to vydrželi až do středy a odcházejí s velkým obdivem. Vidíte to, a nemuseli se ani vyhlásit za národní poklad, zkrátka odešli s úctou a pokorou ke svým fanouškům. Ono někdy pochopit, že můj čas na pódiu vypršel, je také umění.