Dánský král Frederik X a dánská královna Mary

Dánský král Frederik X a dánská královna Mary Zdroj: ČTK

Dánská královská abdikace (14. 1. 2023)
Dánská královská abdikace (14. 1. 2023)
Dánská královská abdikace (14. 1. 2023)
Dánská královská abdikace (14. 1. 2023)
Dánský král Frederik X a dánská královna Mary
5
Fotogalerie

Bedřich X. - večírkový princ, sportovec a „tučňák“ na dánském trůně

Dánsko má dva týdny nového panovníka. Královna Markéta II. naplnila své novoroční oznámení a podepsala první nevynucenou abdikaci v dějinách dánské monarchie. Zdůvodnila ji zdravotními důvody a chybějícími silami. Mimo Dánsko se ovšem zejména v bulvárních médiích hovořilo ještě o jiné teorii, podle níž se dlouhodobá odpůrkyně královských rezignací takto rozhodla, aby zachránila manželství svého syna a korunního prince Frederika.

To se totiž podle nepotvrzených spekulací mělo otřást, když následníka trůnu novináři vyfotografovali v říjnu na madridské večeři s mexickou herečkou, která se jmenuje Genoveva Casanova. Hvězda telenovel i reality show, která se objevila také ve filmu Miloše Formana Goyovy přízraky, vztah s králem veřejně popřela, ale bulvární tisk mimo Dánsko rozvíjí různé divoké teorie.

Casanova a Tučňák

Frederik je přesto v Dánsku stále populární osobou a korunovace byla velkou manifestací podpory, které se instituce monarchie v Dánsku těší. Policie dokonce musela uzavřít centrum Kodaně, protože se do něj už další návštěvníci ceremonie, při které král nebyl korunován, ale byl v budově parlamentu po abdikaci matky prohlášen novou hlavou státu, nevešli. Dánové se považují za malý národ s dlouhou historickou tradicí, kterou možná nejvíce ztělesňuje právě dědičný panovník.

Nový král se v mládí s rolí budoucího panovníka nesmiřoval úplně nejlépe. Měl pověst muže, který má rád ženy a rychlá auta a v království se mu dokonce přezdívalo „večírkový princ“. Na druhou stranu jako první dánský korunní princ absolvoval vysokou školu a následně prošel službou ve všech třech složkách armády. Zvlášť si oblíbil službu u námořnictva, kde sloužil u elitních vojenských potápěčů a odkud si odnesl i přezdívku „Tučňák“.

Královna z Tasmánie

S postupujícím věkem ale začala u Frederika převažovat jeho veřejná role, která vyvrcholila v posledních letech, kdy už vykonával za Markétu II. i část královniných povinností. Velká zásluha na jeho „zklidnění“ se připisuje jeho manželce – současné královně Mary. S ní se seznámil tehdejší princ Frederik během olympijských her v Sydney v roce 2000, kam přicestoval jako dlouholetý milovník sportu. Korunní princ pravidelně běhal maraton, fandil fotbalovému klubu v Arhusu, kde vystudoval politologii, účastnil se mezinárodních jachtařských závodů, absolvoval dálkový lyžařský Vasův běh, a dokonce jako vůbec první příslušník některé z královských rodin dokončil extrémní závod Iron man. Za sportovní výkon lze navíc určitě označit i jeho účast na čtyřměsíční expedici napříč Grónskem, při níž se psím spřežením urazil skoro tři tisíce kilometrů, a navíc získal dodnes trvající velkou popularitu v této zemi, která společně s Faerskými ostrovy a Dánskem tvoří tři části „Dánské říše“, jejíž hlavou nyní jako král bude.

Záliba ve sportu Frederikovi přinesla nejenom několikaleté členství v Mezinárodním olympijském výboru (IOC), ale také budoucí manželku. Neurozená rodačka z Hobartu na Tasmánie, vystudovaná právnička pracující v reklamě při jejich setkání netušila, že jde o prince, ale u dvora měli bez pochyby radost, že se Mary Elizabeth Donaldsonová lišila od různých celebrit, které se po boku prince objevovali předtím. Mary, která má s králem čtyři děti, se nyní stala historicky první Australankou, která dosáhla královské pozice, což u Protinožců vyvolalo velkou pozornost. Aktuálně je královna Mary navíc v Dánsku dokonce o několik procent populárnější než její manžel.

Moderní král

Ten během uvedení na trůn i krátce po něm ukázal, že bude dodržovat tradice, ale přistoupí i k některým „novotám“. V nástupním projevu například nepoužil na rozdíl od svých předchůdců slovo Bůh, ale mluvil jen o „něčem vyšším nad námi“. Několik dnů po nástupu na trůn zase vydal knihu „Královské slovo“, v níž popsal nejenom svou vizi Dánska ve světě, ale podrobně se věnoval i důležitosti jeho vztahu s královnou Mary, což možná zásadně přispělo k tomu, že vzhledem k oklnostem se z publikace okamžitě v zemi stal bestseller číslo jedna. Moderní image pětapadesátiletému králi dodává i jeho dlouhodobý zájem o vědecké poznání v oblasti změny klimatu.

Frederik nebo Bedřich

Zda toto všechno přispěje k tomu, aby se stal v zemi stejnou legendou jako jeho matka – královna Markéta II. se ovšem teprve uvidí. Pro Čechy se ale v souvislosti s novým dánským králem nabízí ještě jedna otázka, a to sice ta, jak mu budeme říkat. U nás se totiž vžila zvyklost, že zahraničním královským princům se říká jménem v originálním znění (zde Frederik), ale panující monarchy v češtině už označujeme českou verzí jejich jména, takže by nová hlava dánského státu měla být známá jako Bedřich X. 

Ostatně s jeho jménem to bylo složitější už při narození. Dle tradice se totiž měl původně jmenovat Christian, protože od roku 1448 se na dánském trůně se dvěma výjimkami střídají vždy jen Christianové (česky Kristianové) a Frederikové (Bedřichové) a tato jména se dle tradice „točí“ i u korunních princů. Rodiče současného krále se ale na poslední chvíli rozhodli mít Frederika, aby se počet Christianů a Frederiků v královské linii vyrovnal, protože jeden z předků tradici v minulosti naboural a syna nechal pokřtít „mimo pořadí“ na Jana. Aktuálně už má díky jménu nového krále Dánsko proto v historickém seznamu panovníků po deseti Christianech (Kristianech) i  deset Frederiků (Bedřichů), takže asi uhádnete, že nový korunní princ se nyní samozřejmě jmenuje Christian.