Digitální chatbot  (ilustrační foto)

Digitální chatbot (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Zákazník přinutil chatbota DPD napsat báseň o tom, jak je servis firmy špatný. Společnost funkci vypnula

Britská firma doručující balíky vypnula funkci umělé inteligence (AI) ve svých internetových chatovacích systémech poté, co frustrovaný uživatel žádal jejího chatovacího robota složit báseň o tom, jak špatný tento zákaznický servis je. Upozornila na to agentura Reuters.

„Byl jednou jeden chatbot jménem DPD, jehož pomoc nebyla k ničemu," napsat robot poté, co Ashley Beauchamp vzdal snahu přimět ho, aby mu dal číslo na zákaznický servis. Místo toho tedy zákazník požádal, aby robot napsal báseň o svých špatných službách.

„DPD byla ztráta času, zákazníkova nejhorší noční můra. Jednoho dne DPD konečně zavřeli a všichni se radovali. Konečně mohli dostat pomoc, kterou potřebovali. Od skutečného člověka, který věděl co dělá," pokračoval chatbot.

Beauchamp, klavírista a dirigent, zveřejnil svoji „konverzaci" s chatbotem na sociální síti X ve čtvrtek a od té doby má 1,2 milionu zhlédnutí.

Beauchamp uvedl, že původně, když se mu nepodařilo získat informace o stavu zásilky, požádal chatbota, aby mu řekl vtip. Když tak učinil, tak ho požádal, aby napsal báseň o selhání automatizovaného zákaznického servisu. Vyzval ho také, aby nadával, a přiměl ho, aby mu řekl, že „DPD je nejhorší doručovací firma na světě" a že by ji nikdy nikomu nedoporučil.

Firma DPD UK uvedla, že AI používá v rámci svého chatovacího systému úspěšně již několik let, spolu s lidským zákaznickým servisem. Po nejnovější aktualizaci systému se ale objevila chyba. „Prvek umělé inteligence byl okamžitě deaktivován a v současné době se aktualizuje," uvedla firma v prohlášení.