Geminidy

Geminidy Zdroj: Wikimedia Commons/Asim Patel

Geminidy
Geminidy
2
Fotogalerie

Kdy, kde a jak dnes pozorovat meteorický roj Geminidy? 1000 padajících hvězd za jednu noc

Každoroční meteorický roj Geminidy má letos velmi příznivé pozorovací podmínky. Nejlépe bude vidět po celé obloze v noci ze 14. na 15. prosince, a to od půlnoci do čtvrté hodiny ranní. Pozorování bude ale možné celou noc od čtvrteční osmé hodiny večerní. Za noc atmosférou proletí 1000 meteorů, v brzkých ranních hodinách jich spatříte až 120 za hodinu.

Meteory z roje Geminidy k nám přilétají už od druhé poloviny listopadu, jejich viditelnost ale vyvrcholí až v noci ze čtvrtka na pátek. Atmosférou proletí až 1000 meteorů. Pro jejich pozorování budou tento rok velmi příznivé podmínky, protože roj nebude svým svitem rušit Měsíc. Informuje o tom Fyzikální ústav v Opavě. Geminidy, poslední z výrazných meteorických rojů roku, nevynikají pouze počtem a frekvencí, ale i barvami. Většina z nich má zelenkavý nádech, spatříte ale i bílé, modré a žluté.

Meteory chrlí souhvězdí Blíženců

Roj Geminidy dostal svůj název podle latinského jména pro souhvězdí Blíženců, ze kterého meteory po celou dobu aktivity roje zdánlivě vylétají. Toto místo (odborně radiant) se nachází východně od dvou nejjasnějších hvězd Blíženců – Castor a Pollux. Jelikož souhvězdí je viditelné i s oběma hvězdami již za soumraku, roj je možné pozorovat celou noc.

Jak meteorický roj nejlépe pozorovat?

Meteory bude možné pozorovat celou noc od osmi hodin večer ve čtvrtek 14. prosince až do čtyř do rána 15. prosince. Postupně jak bude souhvězdí Blíženců a s ním i radianta meteorů stoupat výše nad obzor, roj bude viditelnější a frekvence rychlejší. Nejlépe tak padající hvězdy budou vidět po celé obloze ve dvě hodiny ráno 15. prosince v pátek, kdy nad obzorem proletí až 120 meteorů za hodinu.

Na pozorování je dobré si vybrat místo, kde není příliš budov ani stromů, abyste měli na oblohu dobrý výhled. Fyzikální ústav v Opavě také doporučuje pozorovat roj vleže. Nejlépe meteory uvidíte daleko od měst, abyste se vyhnuli světelnému znečištění a spatřili tak i menší meteory. Kde je to nejlepší, můžete zjistit podle mapy světelného znečištění v České republice. 

Není to kometa, ale drolící se planeta

Nebeskou podívanou vytvářejí ledoprachové částice, které do atmosféry vstupují rychlostí 35 km/s. Částice se následně zahřívají a vypařují, a tak tvoří na obloze barevné zářící stopy.

Většinou je mateřským tělesem těchto částic kometa, ale roj Geminidy pochází z drolící se planetky 3200 Pantheon. Ta má velmi neobvyklou dráhu, která ji už druhým rokem přibližuje do nebezpečné vzdálenosti od Slunce. To je podle Björna Davidssona z výzkumného týmu NASA důvod, proč můžeme Geminidy pozorovat. V planetce je totiž v malé míře obsažen sodík a ten společně se slunečním žárem a svitem způsobuje, že se vesmírné těleso drolí a vypouští ledoprachové částice.

Příště až za dva roky

Roj meteorů Geminidy je každoroční jev, a to už po desítky let. Sice jsou o něm záznamy již z roku 1863, ale to byl roj poměrně slabý, nepřesáhl frekvenci 30 meteorů v hodině. Výrazný je až od 40. let minulého století. I když se jedná o každoroční jev, příští rok by podmínky neměly být ideální. Takže další příležitost budete mít až v letech 2025 a 2026.