Respirační onemocnění v Číně

Respirační onemocnění v Číně Zdroj: Reuters

WHO je znepokojena z nárůstu respiračních onemocnění v Číně. Nemoc se týká hlavně dětí

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad aktuálním nárůstem počtu respiračních onemocnění v Číně a požádala, aby jí Peking poskytl o těchto chorobách podrobné informace. Čínské úřady na tiskové konferenci 13. listopadu oznámily, že respiračních onemocnění v zemi přibývá. WHO ale dnes také uvedla, že Čína neodhalila žádný nový patogen.

„WHO poslala Číně oficiální žádost o podrobné informace o nárůstu respiračních onemocnění a hlášených ohniscích zápalů plic u dětí," uvedla WHO na sociální síti X. Mluvčí organizace agentuře AFP sdělil, že doporučuje dodržovat běžná opatření snižující riziko infekce.

Čínské úřady podle zprávy WHO tento vyšší počet nemocných přičítají zrušení protipandemických opatření v souvislosti s covidem-19 a oběhu choroboplodných zárodků, které způsobují známé nemoci od chřipky přes zápal plic po zmíněný covid-19.

Jen obecný nárůst

„Čínské úřady uvedly, že neodhalily žádný nový nebo neobvyklý patogen, ani neobvyklé klinické příznaky, a to ani v Pekingu a Liao-ningu, ale pouze obecný nárůst počtu případů respiračních onemocnění způsobených známými patogeny," uvedla WHO v dnešním prohlášení.

WHO rovněž uvedla, že dnes s pomocí čínského ministerstva zdravotnictví uspořádala videokonferenci s Čínským centrem pro kontrolu a prevenci nemocí a s pekingskou dětskou nemocnicí.

Čína i WHO v minulosti čelily kritice týkající se nedostatečné transparentnosti při informování o prvních případech covidu-19, které se vyskytly ve městě Wuhan na přelomu let 2019 a 2020, podotýká Reuters.

WHO žádá data a informace

WHO ve středeční zprávě uvedla, že zaznamenala výskyt zápalu plic bez určeného původu u dětí v severní Číně. Podle organizace není jasné, zda tyto případy souvisejí s celkovým nárůstem respiračních infekcí, který čínské úřady už nahlásily.

Zdravotnická organizace ve středu uvedla, že Čínu požádala o dodatečné epidemiologické a klinické informace a laboratorní výsledky z těchto ohnisek nákazy. Požádala také Peking o další data, pokud jde o trendy v cirkulaci známých patogenů a aktuální zatížení systémů zdravotní péče.

WHO současně obyvatelům Číny doporučila, aby dodržovali vhodná opatření ke snížení rizika onemocnění respiračními chorobami - včetně očkování, udržování odstupu od nemocných, pobytu doma v případě nemoci, vyšetření a lékařské péče podle potřeby, nošení masek, častého větrání a pravidelného mytí rukou.