Zásah bezpilotních letounů v Moskvě (30.5.2023)

Zásah bezpilotních letounů v Moskvě (30.5.2023) Zdroj: reprofoto Twitter

Zásah bezpilotních letounů v Moskvě (30.5.2023)
Válka na Ukrajině: Dronový útok v Moskvě, (30.05.2023).
Válka na Ukrajině: Dronový útok v Moskvě, (30.05.2023).
Válka na Ukrajině: Dronový útok v Moskvě, (30.05.2023).
Válka na Ukrajině: Dronový útok v Moskvě, (30.05.2023).
7
Fotogalerie

Na Moskvu zaútočily drony, zasaženy byly domy, nejsou žádné oběti. Ukrajina se k útoku nehlásí

Moskva dnes ráno čelila útoku bezpilotních letounů, které podle agentur zasáhly v ruské metropoli nejméně dva obytné domy. Nikdo nepřišel o život, budovy jsou lehce poškozeny. Rusko, které před více než 15 měsíci napadlo Ukrajinu, v poslední době stále odráží útoky na vlastním území. Útoky tak daleko ve vnitrozemí jsou ale velmi nezvyklé. Některé drony byly sestřeleny, když se blížily k Moskvě, uvedl gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov. Ruské ministerstvo obrany ráno útok označilo za terorismus a obvinilo z něj "kyjevský režim". Kyjev se k náletu nepřihlásil, Mychajlo Podoljak z tamní prezidentské kanceláře ho ale spojil s pokračujícími ruskými útoky na ukrajinské civilní cíle.

"Dnes ráno za úsvitu způsobily útoky dronů menší škody na několika budovách. Na místě jsou všechny záchranné složky. Nikdo nebyl vážně zraněn," uvedl podle agentury AFP na telegramu moskevský starosta Sergej Sobjanin. Později však doplnil, že dva lidé museli po útoku vyhledat lékařskou pomoc.

Sobjanin řekl, že někteří obyvatelé byli evakuováni. Ruská agentura RIA Novosti napsala, že evakuováno bylo několik obyvatel z budovy v ulici Profsojuznaja na jihu metropole. Podle serveru Meduza další dron s výbušninou proletěl oknem do bytu v domě na Leninském prospektu, ale neexplodoval.

Podle agentury Reuters se na ruských kanálech na telegramu objevují zprávy o čtyřech až deseti dronech, jiné ale uvádí ještě vyšší počty. Několik bezpilotních letounů se podle ruských úřadů podařilo sestřelit. Útok na Moskvu přišel několik hodin poté, co ukrajinská metropole Kyjev opět čelila masivnímu ruskému vzdušnému úderu, který si vyžádal nejméně jednu oběť a několik raněných.

Gubernátor Moskevské oblasti Vorobjov upozornil, že dnes ráno mohli obyvatelé některých částí oblasti slyšet zvuky výbuchů, které podle něj byly důsledkem práce protiletadlové obrany. "Při příletu do Moskvy bylo sestřeleno několik bezpilotních letounů. Prosím obyvatele, aby zachovali klid," uvedl podle ruských agentur.

Podle ruského zpravodajského kanálu Baza nad ruské hlavní město mířilo ve velmi malé výšce přibližně 25 bezpilotních letadel a některé se ruské protiletecké obraně podařilo sestřelit, jiné se například zamotaly do drátů vysokého napětí. Baza uvádí, že nejméně tři následně narazily do obytných domů.

Zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak spojil v ukrajinském zpravodajském pořadu Breakfast Show dnešní nálet dronů v Rusku s nepřestávajícími ruskými útoky na ukrajinské civilní cíle. "Možná, že ne všechny drony jsou připraveny zaútočit na Ukrajinu a chtějí se vrátit ke svým stvořitelům a zeptat se jich: ‚Proč nás posíláte útočit na ukrajinské děti, na Kyjev?‘ " uvedl. Dodal, že dnešní události v Moskvě jsou z ukrajinského pohledu málo důležité.

Ruské ministerstvo obrany ráno podle ruských agentur uvedlo, že při útoku bylo použito "osm podomácku vyrobených létajících aparátů". Tři prý byly s pomocí prostředků radioelektronického boje odkloněny od původních cílů, pět mělo být sestřeleno systémy protivzdušné obrany.

Proruské kanály na Telegramu ale na základě některých na síti zveřejněných záběrů uvádí, že při útoku byly kromě jiného využity také drony UJ-22 Airborne, kterých mají ukrajinské ozbrojené síly ve výzbroji několik stovek kusů.

Na začátku měsíce byla Moskva svědkem dronového útoku na kremelskou rezidenci ruského prezidenta Vladimira Putina a incidenty s drony jsou v poslední době hlášeny z různých míst Ruska. Ukrajina se k nim nehlásí. List The New York Times (NYT) s odvoláním na americké činitele a na hodnocení amerických zpravodajských služeb minulý týden napsal, že útok na Kreml pravděpodobně zorganizovaly ukrajinské zvláštní vojenské nebo zpravodajské jednotky.