Důchodce

Důchodce Zdroj: Profimedia.cz

Do důchodu v sedmdesáti: JXD nešvejkuje, pane Fajmone

Pane Fajmone, ani já vždy nesouhlasím s názory JXD, ale nevím, proč by měly být „švejkováním“ (jak europoslanec za ODS Hynek Fajmon píše v odpovědi na článek Jiřího X. Doležala o důchodové reformě v Reflexu 26, pozn. red.).  Naprostá většina občanů ČR si je vědoma nutnosti důchodové reformy. Zároveň je ale fakt, že reforma nebude reformou jen pouhým posunutím hranice odchodu do důchodu na nekonečno.  Státy EU sice také započaly (nikoliv, že se tam již takto odchází do důchodu) s posunováním hranice výše, např. Německo na 65 let.  Skutečný průměrný věk při odchodu do důchodu v EU je 61,4 let, nejvyšší je pak ve Švýcarsku, a to 63,5 let.

 

Známý je fakt, že se sice daří prodloužit délku života, nikoliv však u většiny jedinců kvalitu života. Proto se už dnes dostavují do personálních oddělení a agentur lidé po autonehodách, úrazech a náročných léčbách vážných onemocnění, kterým lékaři doporučují vykonávat „lehčí“  práci. Tito lidé někdy musí dlouhodobě, nebo do konce života, brát určité léky.  Žádají o místa telefonistů, nočních hlídačů, pracovníků v podatelnách, administrativních pracovníků apod.  Takových míst je však minimum. Hlídání zajišťují alarmy, telefonisty zastanou digitální ústředny, práci dřívějších dvou až tří zaměstnankyň podatelny vykonává díky čárovým kódům jedna a ještě jen na část úvazku. Opisování v kancelářích odpadlo s nástupem PC s moderními programy a na zbylé administrativní práce už musí být určitá kvalifikace. Dá se celkem odhadnout, jakou šanci uspět mají ve výběrovém řízení starší, přeškolení zaměstnanci.

 

 

Vaše sdělení, že o nutnosti odcházet do důchodu v 70ti letech informoval prestižní týdeník The Economist,  mi  připomnělo scénu z českého seriálu, kdy lékař neumětel  MUDr. Cvach sděluje kolegům, co nového se dočetl v prestižním časopise Medicinal Questions.  Ano, státy EU mají problémy a situace se zhoršuje rychleji, než jsme doufali.  Není to jen z důvodu stárnutí populace, je to zejména proto, že ekonomiky v Evropě nefungují tak, jak by měly. A EU není schopna dělat vůbec nic. Jak je možné, že jsou i v kamenných obchodech padělky zboží? Jak je možné, že asijské státy kradou českým podnikatelům patenty a padělané zboží u nás beztrestně prodávají? V ČR je každý pokus o podnikání svázán tisícem předpisů, norem a zákazů. V ohromném množství se sem však naprosto bez problémů dostává východoasijské zboží vyráběné při porušování  všech představitelných  norem. Evropský zaměstnanec nemůže  konkurovat  indickému dítěti, které pracuje 2 roky bez mzdy. Mezitím Evropský Parlament řeší zrušení názvu pomazánkové máslo.

 

Vaši vizi, že si lidé budou užívat důchodu stejně dlouho jako dnes, nesdílím. Evropa bude mít zcela jiné, existenční starosti.  Zesláblé ekonomiky nebudou mít na drahé zdravotnictví, ani na sociální zajištění.  A svůj velký podíl na tom budou mít svou politikou i vlády  EU. ČR na tom navíc bude ještě hůř, díky našemu okrajovém postavení v EU a naší neschopnosti vypořádat se s korupcí  a vlastními problémy.  A tak si dál spřádejte plány o 90tiletých kominících na střeše, nikdo to nebere vážně. Stejně tak jako málokdo věří, že by Evropský Parlament byl orgán, který něco vyřeší a který by byl občanům skutečně prospěšný.

 

Markéta Cinybulková