Zapomenutá katastrofa v Tibetu

Zapomenutá katastrofa v Tibetu Zdroj: ASIA Onlus

Zapomenutá katastrofa v Tibetu
Zapomenutá katastrofa v Tibetu
Zapomenutá katastrofa v Tibetu
Zapomenutá katastrofa v Tibetu
Zapomenutá katastrofa v Tibetu
40
Fotogalerie

Zapomenutá katastrofa v Tibetu

Západní čínskou provincii Čching-chaj zasáhlo zemětřesení o síle 6,9 stupňů Richterovy škály 14. dubna. Podle oficiálních údajů při něm zemřelo dva tisíce lidí. Odhady některých neziskových organizací jsou až pětinásobně vyšší. Více než 12 tisíc osob utrpělo při katastrofě zranění.

 

Praha 11. května 2010 – Společnost Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem dubnového zemětřesení v čínské provincii Čching-chaj a podílí se na vyslání humanitárního konvoje, který dnes vyrazil na místo katastrofy. V chladné oblasti prefektury Jü-šu obývané z devadesáti procent etnickými Tibeťany zůstaly desetitisíce lidí bez střechy nad hlavou. I měsíc po katastrofě odlehlý region stále potřebuje nejnutnější humanitární pomoc. Peníze ze sbírky využije na místě působící partner Člověka v tísni v první fázi na distribuci základních potravin, přikrývek a hygienických potřeb. Později pak na rekonstrukci vodních zdrojů, nemocnic a škol. Přispívat lze přímo na konto sbírky SOS zemětřesení Tibet 38263826/0300 nebo prostřednictvím dárcovské SMS ve formě: DMS SOSTIBET na číslo 87777.

 

Peníze ze sbírky budou v první fázi využity na zabezpečení humanitárních konvojů. „Rozdělování pomoci cílíme na malé skupiny nejpostiženějších obyvatel. Lidem nyní rozdáváme cukr, mouku, čaj, máslo, nudle, přikrývky a spacáky. V dalších měsících chceme zajišťovat rekonstrukci a fungování škol a nemocnic. Obnovíme také zdroje pitné vody,“ řekl Andrea dell'Angelo z italské organizace Asia Onlus, se kterou Člověk v tísni v Číně spolupracuje. První konvoj organizace už přivezl základní potraviny a přikrývky osmi stovkám lidí. Asia Onlus své úsilí nyní směřuje do nejvíce postižené prefektury Jü-šu. Plánuje rozdělování humanitární pomoci v provizorních táborech s uprchlíky, odlehlých vesnicích a vybraných školách. Bez přístřeší se zde ocitlo až 100 000 osob. Na některých místech přírodní katastrofa zničila přes 80 procent domů.

 

Lidé naléhavě potřebují potraviny, léky, vodu a především deky, stany a teplé oblečení, které by je ochránilo při velmi nízkých teplotách, které mohou klesnout až na - 10 °C. Kvůli tibetsko – čínským vztahům může v oblasti poskytovat pomoc jen omezené množství humanitárních organizací. Jednou z nich je například italská nezisková organizace ASIA. Ta jedná s místními úřady a v oblasti se pohybuje už od roku 1993.

 

 

Přispívat lze přímo na konto sbírky SOS zemětřesení Tibet 38263826/0300 nebo

Pošlete textovou zprávu ve znění: DMS SOSTIBET na telefonní číslo 87777.  Cena DMS je 30,- Kč, na pomoc obětem zemětřesení bude připsáno 27 Kč. Více informací na www.darcovskasms.cz.

 

 

Více informací podá:

Marek Štys, vedoucí Humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni

Telefon: 777 053 522 , Mail: marek.stys@clovekvtisni.cz