Zásoby v potravinové bance se musí rychle roztřídit a rozdat potřebným. Zdejší motto je „Bojujeme proti plýtvání jídlem“.

Zásoby v potravinové bance se musí rychle roztřídit a rozdat potřebným. Zdejší motto je „Bojujeme proti plýtvání jídlem“. Zdroj: f.o.o.d.

Nejvíc chybějí trvanlivé potraviny: Jestli máte pocit, že jste na tom špatně, nebojte, může být hůř

Počet lidí v nouzi se za poslední rok zněkolikanásobil. Přestože statistiky o nárůstu nezaměstnanosti u nás nehlásí žádná katastrofická čísla, zkušenosti pracovníků potravinových bank říkají něco jiného: jejich klientela se zmnohonásobila a výrazně proměnila.

„Do roku 2019 odebíralo pomoc z pražské potravinové banky 140 organizací, teď je to 270. Denně jsme vydávali tak 20 až 30 tašek s jídlem jednotlivcům. Teď je to 150 tašek denně,“ říká Věra Doušová, která vede Potravinovou banku pro Prahu a Středočeský kraj. Ve frontě na potraviny tu potkáte herce, hudebníky, piloty, letušky… Lidi vzdělané, zcestovalé a s rozhledem, kteří se do situace hmotné nouze rozhodně nedostali kvůli špatnému sociálnímu zázemí, nedostatku disciplíny či neochotě pracovat.

Kdo se ujme osiřelé brokolice

Je to sice smutné zjištění, pro potravinovou banku to ale do určité míry řeší zásadní problém. Konkrétně do pražské pobočky denně sváží šest aut potraviny ze supermarketů. Většinou jde o zboží, které už obchody neprodají, není už v dobré kondici nebo se blíží jeho expirace. Obvykle to je ovoce a zelenina, pečivo a mléčné výrobky. Zelenina a ovoce vedou. Aby se potravinová banka nestala aktivně bujícím kompostem, je třeba zboží ihned vytřídit a obratem ruky vyexpedovat potřebným – jednotlivcům nebo organizacím, jež banka zásobuje. Mezi obvyklými klienty potravinové banky ale není o zeleninu velký zájem.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!