Starostka Říma Virginia Raggiová testuje automaty, které mění PET láhve za jízdenky na městskou hromadnou dopravu.

Starostka Říma Virginia Raggiová testuje automaty, které mění PET láhve za jízdenky na městskou hromadnou dopravu. Zdroj: Profimedia

Automaty po celém světě mění PET láhve za jízdenky na městskou hromadnou dopravu. Dočkáme se i v Praze?

Od Pekingu přes Sydney po Řím: V automatech umístěných u stanic metra velkých metropolí můžete postupně směnit plastové láhve za lístek na MHD. V Sydney tento systém funguje už od roku 2014, v Pekingu od roku 2017, v roce 2018 se připojila indonéská Surabaya a turecký Istanbul a před pár dny také Řím. Praha podobné opatření zatím bohužel neplánuje.

Tenhle sympatický způsob, jak povzbudit občany v recyklaci, sklízí pozitivní ohlasy po celém světě. Jedním z pionýrů recyklačních automatů byla Austrálie. Kromě PET lahví „pozřely“ automaty i plechovky a kredity bylo možné použít nejen na jízdenky, ale i jako vouchery „2 za cenu jednoho“ do food trucků nebo poslat peníze na charitu, která se zabývá znečištěným životním prostředím. Během prvních tří dní přistálo ve dvou z automatů přibližně 10 tisíc lahví a plechovek. Jde sice jen o nepatrnou kapku v moři odpadu – vzhledem k tomu, že po celé Austrálii končí na skládce každou minutu 15 tisíc láhví a plechovek – ale někde se začít musí. Tvůrci myšlenky si slibují od automatů zvýšení povědomí o možnostech recyklace.

Podobné automaty fungují i ve stanicích metra v Pekingu. Přístroj je schopen vypočítat hodnotu plastové láhve v závislosti na kvalitě a hmotnosti plastu. Na oplátku připočte kredit, který je možno využít buďto na jízdenku na veřejnou dopravu nebo jako volné minuty volání. Asii je často vyčítán nezájem o recyklaci, ale recyklační automaty najdete od dubna roku 2018 i ve druhém největším indonéském městě Surabaya. Cestující v červených městských autobusech mohou „platit“ plastovými lahvemi i kelímky. Dvouhodinová jízdenka vyjde na 10 plastových kelímků nebo zhruba 5 lahví (v závislosti na jejich velikosti).

Od letošního léta pak mohou „recyklovat a jet“ i Římané. Italské hlavní město je přitom evropským průkopníkem ve vratných recyklačních automatech. Ty jsou zatím v testovacím režimu umístěny ve třech stanicích metra: Cipro na lince A, Piramide na lince B a San Giovanni na lince C. Za jednu láhev dostane cestující kredit 5 eurocentů. Na jeden lístek tak budete potřebovat třicet lahví.

Praha podobnou aktivitu momentálně neplánuje. Za současné situace ani nemůže. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) by totiž nejspíš narazil do mantinelů zákona. „V České republice není nastaven systém zálohování PET lahví jako v některých jiných zemích. DPP jako původce odpadů není oprávněn k převzetí odpadu do svého vlastnictví dle § 12 zákona o odpadech č. 185/2001Sb., není provozovatelem zařízení k využití nebo k odstranění nebo ke sběru nebo k výkupu odpadů dle § 14.  Z uvedeného vyplývá, že v současné době není legislativně možné, aby provozovatelem zmiňovaných automatů (na převzetí odpadu) byl DPP,“ sdělila Reflexu tisková mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.