Užijte si dovolenou bez zbytečných komplikací.

Užijte si dovolenou bez zbytečných komplikací. Zdroj: Shutterstock

Do zahraničí autem? 5 tipů, jak si užít bezstarostnou dovolenou

Prázdniny jsou v plném proudu, a tak Češi vyrážejí na letní dovolenou. Někteří dávají přednost letecké dopravě, jiní preferují autobus nebo vlak, ale nejoblíbenějším letním dopravním prostředkem pro Čechy zůstává auto. Vyrážíte do zahraničí po vlastní ose i vy? Máme pro vás 5 praktických tipů, díky kterým si dovolenou užijete na maximum.

1. Nepodceňujte kontrolu vozidla

Rozbité auto nechce na dovolené v zahraničí řešit asi nikdo. Proto před odjezdem na dovolenou nezapomeňte vozidlo svěřit do péče servisu, který zkontroluje technický stav auta a opraví případné vady. Zkontrolujte také, jaké plnění vám poskytuje vaše autopojištění – některá povinná ručení se totiž nevztahují na zahraniční cesty, a tak by se vám případná porucha mohla pořádně prodražit. Totéž pochopitelně platí i pro havarijní pojištění. Nehoda může potkat i vozidlo, které je v perfektním technické stavu, a proto je lepší s touto eventualitou počítat než později plakat nad rozlitým mlékem.

2. Nezapomeňte na cestovní pojištění

Pokud se chystáte cestovat po Evropě, částka, kterou za cestovní pojištění zaplatíte, nebude nijak závratná. A v případě potíží nebo úrazu budete rádi, že jste situaci nepodcenili, protože náklady za lékařské ošetření v zahraničí mohou vystoupat do astronomických částek. V ideálním případě si vyberte cestovní pojištění, jehož součástí jsou také nepřetržité asistenční služby, které vám případě nouze vytrhnou trn z paty. Sjednání „cestovka“ navíc v dnešní době zabere pár kliknutí na internetu, a proto je zbytečný risk tento krok před cestou vynechat.

Máloco dokáže zahraniční dovolenou pokazit tak jako rozbité auto.Máloco dokáže zahraniční dovolenou pokazit tak jako rozbité auto. | Shutterstock

 

3. Nastudujte si zvyky cílové země

Věděli jste, že Bulhaři a Albánci vyjadřují souhlas a nesouhlas přesně opačným gestem než Češi? Když pokývají hlavou, znamená to „ne“, zatímco otáčením hlavy ze strany na stranu vyjadřují kladné stanovisko. Každá země má zkrátka specifickou mentalitu, zvyky a tradice, a proto je vhodné si před cestou nastudovat alespoň základní informace o tom, co je v dané destinaci běžné a co by se naopak tamních obyvatel mohlo dotknout. Nic nezkazíte ani tím, když se naučíte pár základních frází v místním jazyce – uvidíte, že starousedlíci vaši snahu ocení.

4. Nenechte se zaskočit penězi

I když ve velké části Evropy bez potíží zaplatíte eury, přesto si předem oveřte, jakou měnu země používá a jestli je výhodnější peníze směnit v Česku, nebo si vybrat až na místě. Míříte-li třeba do menší vesničky v rumunských horách, možná budete bankomat hledat marně a s kartou v obchodě také příliš neuspějete. Na internetu také snadno vypátráte, v jaké hladině se pohybují místní ceny, a tak budete mít alespoň rámcovou představu, kolik peněz byste s sebou měli mít.

5. Plánujte předem

Štěstí přeje připraveným. Pokud se nechystáte strávit celý pobyt na pláži, naplánujte si před odjezdem nebo třeba během cesty, co byste na dovolené chtěli vidět. Kromě klasického průvodce najdete spoustu užitečných informací také v internetových diskuzích, na cestovatelských webech a blozích nebo na stránkách cestovních kanceláří. Když si předem vytipujete, které památky nebo přírodní divy stojí za vidění, nebudete si zbytečně ukrajovat čas z dovolené na místě.