Zásoba krve - ilustrační foto

Zásoba krve - ilustrační foto Zdroj: Daniel Vitouš

Sen o věčném mládí: Americká firma otevře kliniku, která dodá zájemcům do žil krev mladých dárců

Představa věčného mládí zajímá lidi od nepaměti. Kontroverzní americká společnost Ambrosia Medical to ale myslí v tomto směru zcela vážně. Koncem roku chce v New Yorku otevřít první kliniku, jež bude pomocí transfúze měnit zájemcům část krve za krev mladých dárců, kterým bylo 16 až 25 let. Podle lékařů není transfúze nijak nebezpečná, ale odborníci upozorňují na to, že se může jednat o šarlatánství, protože vědecky nejsou účinky mladé krve na omlazení organismu dokázány.

Startupovou firmu Ambrosia založil Jesse Karmazin, absolvent prestižní americké Stanfordovy univerzity. Jak řekl webu Business Insider, klinika v New Yorku má být vlajkovou lodí v plánované expanzi po Spojených státech. „Máme výsledky první klinické studie, která ukazuje na opravdu pozitivní výsledky výměny krve,“ prohlásil pro zmíněný web Karmazin. Ovšem žádné podrobnosti ze studie společnost nezveřejnila.

Mezitím už provedla v kalifornském Monterey transfúzi mladé krve 150 zájemcům, kteří byli starší 35 let. Z nich se pak 81 lidí zúčastnilo studie mající tento způsob „omlazování“ dokázat. Za každou výměnu krve si Ambrosia zatím účtovala 8000 dolarů (v přepočtu kolem 176 tisíc korun). Zda bude cena na klinice v New Yorku stejná, není úplně jasné.

Šarlatánství?

Od amerického federálního Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration), což je vládní agentura, jež je zodpovědná i za kontrolu a regulaci v resortu zdravotnictví, už dostala Ambrosia povolení provádět transfúze. Ty jsou považovány za bezpečný a ověřený lékařský postup a každý rok se jich jen v USA provede kolem 14,6 miliónu.

Společnost Ambrosia Medical pak při jednom zákroku vymění zájemci 1,5 litru krevní plazmy pocházející od mladých dárců ve věku 16 až 25 let. Zatímco firma tvrdí, že „výsledky jsou pozitivní“, vědci o tom pochybují.

„Neexistuje žádný klinický důkaz, že podobná léčba bude člověku prospěšná. V podstatě se může jednat o zneužívání důvěry lidí,“ řekl nedávno vědeckému časopisu Science neurolog Tony Wyss-Coray ze Stanfordovy univerzity. Ten v roce 2014 vedl studii o účincích „mladé krve“ na organismus, který testoval u zvířat.

Na transfúze chodí pravidelně spoluzakladatel PayPalu

Jesse Karmazin je ale naopak velmi optimistický. „Některým pacientům jsme dali mladou krev a jiní dostali starší krev. Když porovnáte výsledky, vypadá to opravdu úžasně,“ řekl už loni Karmazin. Co přesně se však s organismem děje, to neprozradil. Podle vědců mohou být účinky mladé krve na staré tkáně pozitivní, ale konkrétní trvalé důkazy o omlazování podle nich nejsou pořád věrohodně prokázány.

Ambrosia tvrdí, že má již několik stovek zájemců na výměnu krve. Když se ovšem podíváte na její stránky, v podstatě tam nenajdete nic, pouze odkazy na e-maily, kde se mohou zájemci přihlásit, a také existují výzvy na hledání dalších investorů do celého projektu.

O případné zpomalení stárnutí je přesto velký zájem zejména mezi bohatými Američany. K významným zájemcům Ambrosie prý patří Peter Thiel, jenž byl jedním ze spoluzakladatelů internetového platebního systému PayPal. Ten údajně podstupuje krevní transfúze každé čtvrtletí a do žil je mu dodávána krev velmi mladých mužů.