Česká antarktická výprava

Česká antarktická výprava Zdroj: Masarykova univerzita/Kamil Láska

Minulá výprava byla podstatně větší
Česká antarktická výprava
Česká antarktická výprava
Česká antarktická výprava
Česká antarktická výprava
6
Fotogalerie

Brněnští vědci se vracejí do Antarktidy: Zkoumat větrnou elektrárnu i nátěr proti sprejerům

Z pražského letiště Václava Havla dnes odletěla expedice tvořená šesti vědci z brněnské Masarykovy univerzity do Říma a pak dále do Antarktidy, kde bude počátkem příštího roku pobývat na Mendelově polární stanici. Již před dvěma měsíci vědci odeslali na jih lodí zhruba dvě tuny materiálu potřebného k modernizaci stanice a novým výzkumům či testování.

Za příznivého počasí přepraví argentinská armáda letecky český tým i s materiálem na stanici ještě před koncem letošního roku. Stanice se nachází na Rossově ostrově, který leží nedaleko Antarktického poloostrova. Vědci v oblasti pracují na zhruba 30 výzkumech souvisejících především se změnou klimatu, intenzitou ÚV záření, ozónovou dírou či geologii.

Stanice Masarykovy univerzity slouží také k testování techniky vyvinuté v ČR. Například nyní veze tým na jih prototyp nového generátoru pro větrnou elektrárnu, který by měl být schopen vyrábět elektřinu i při slabém nebo silném větru.

"Vezeme k testování i zhruba 200 kilogramů nátěrových hmot. Jsou to hmoty používané na ošetření zdí proti sprejerům. My budeme zkoumat jejich odolnost ve vztahu k počasí. Testujeme takto stavební materiály nebo umělé hmoty," uvedl vedoucí expedice Pavel Kapler. Více se dozvíte na webu stanice.

Univerzita vybudovala stanici před deseti lety s podporou státu za zhruba 50 milionů korun. Vědci ji obývají vždy jen v době antarktického léta, tedy od ledna do března, kdy je jsou na jihu nejpříznivější klimatické podmínky.

Letos je ale výprava podstatně menší než dříve – stát totiž omezil financování. Proto se jí zúčastní hlavně ostřílení a univerzální polárníci. „Aby byly volné kapacity vědecké stanice využité, bude expedice pro první dva týdny pobytu v Antarktidě doplněna dalšími pěti hosty Českého antarktického nadačního fondu, kteří si náklady na cestu a pobyt hradí sami,“ dodal Kapler. Hosté také badatelům v rámci možností slíbili pomáhat.

Vědci a technici mají za úkol provést především základní údržbu automatických přístrojů a také stáhnout naměřená data. „Dlouhodobá pozorování, zejména klimatologická, glaciologická a biologická, mají smysl pouze při získání co nejdelší a pokud možno nepřerušené řady měření. Pokud bychom výzkumný tým na stanici nevypravili, přišli bychom zbytečně o nejcennější výsledky za celých deset let snažení,“ zdůraznil Kapler.

Expedice se již standardně přesune letadlem do Buenos Aires a poté do Patagonie. Vojáci argentinského letectva je dopraví na základnu Marambio na ostrově Seymour Island, odkud se vrtulníkem dostanou na Českou vědeckou stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse. Vědecká expedice setrvá na základě do konce února.