Evropský Velký hadronový urychlovač, čínský bude údajně 7 krát silnější

Evropský Velký hadronový urychlovač, čínský bude údajně 7 krát silnější Zdroj: Profimedia.cz

Čína plánuje vybudovat největší a nejsilnější urychlovač částic na světě

Čínští vědci dokončili plán na vybudování největšího a nejsilnějšího urychlovače částic na světě. Samotná konstrukce by měla vznikat mezi lety 2020 až 2025. Informovaly o tom anglicky psané oficiální noviny China Daily.

"Dokončili jsme koncept urychlovače, který byl schválen a zkontrolován mezinárodní komunitou vědců. Finální verze konceptu bude dokončena v roce 2016," řekl Wang Ji-fang z Čínské vědecké akademie listu China Daily.

Dosud největší urychlovač má Evropa, ten čínský má být ale až 7 krát silnější. Evropský Velký hadronový urychlovač (Large Hadron Collider - LHC) začal pracovat v září 2008 ve Švýcarsku a na jeho návrhu se podílelo přes 2000 vědců z 34 zemí.

První oblastí výzkumu, na kterou se má čínský urychlovač zaměřit, je takzvaný Higgsův boson (v médiích je někdy označován jako "božská částice"), který podle některých vědců odpoví na otázku, proč a jakou mají částice hmotnost.

Higgsova částice byla poprvé spatřena právě ve Velkém hadronovém urychlovači. Ten jich ale vygeneroval pouze několik stovek a vědci z nich nestačili poznat jejich vlastnosti. Nový čínský urychlovač by však těchto částic měl umět vygenerovat miliony.