Čínský knihovník ukradl více než 140 obrazů. Nahradil je vlastními padělky

Čínský knihovník ukradl více než 140 obrazů. Nahradil je vlastními padělky Zdroj: profimedia.cz

Čínský knihovník ukradl více než 140 obrazů. Nahradil je vlastními padělky

Bývalý hlavní knihovník na univerzitě v čínském Kantonu ukradl více než 140 obrazů čínských mistrů a nahradil je padělky, které sám vytvořil. Sedmapadesátiletý muž to přiznal před soudem, informovala agentura AP.

Knihovník jménem Siao Jüan kradl umělecká díla na kantonské Akademii výtvarných umění v galerii, kterou měl pod dozorem. Dělo se tak v letech 2004 až 2006. Mezi ukradenými díly byly například krajinomalby či kaligrafie.

Před soudem se Siao hájil tím, že takovéto rozkrádání bylo ve zmíněné škole běžnou praktikou a že malby nebyly nijak zabezpečené. Řekl mimo jiné, že hned první den po nástupu do zaměstnání si všiml, že na stěnách galerie visí kromě originálů i padělky.

Později, když nahradil některé ze zbývajících originálů falešnými obrazy z vlastní dílny, s údivem zjistil, že jeho falešné obrazy někdo vzal a pověsil místo nich nový padělek.

"Přišel jsem na to, že někdo nahradil moje malby vlastními, protože ty jejich práce byly příšerné," řekl Siao před soudem v Kantonu. Kdo jeho malby vzal, prý netuší. Studenti a učitelé ale mohli vynášet obrazy stejným způsobem, jako si mohli odnášet vypůjčené knihy, prohlásil.

V letech 2004 až 2011 Siao 125 ukradených obrazů rozprodal v aukcích za více než 34 milionů jüanů (136 milionů Kč) a peníze údajně použil na koupi bytů a uměleckých děl. Dalších 18 obrazů, které mu zůstaly, odborníci oceňují na 70 milionů jüanů (280 milionů Kč).

Mezi ukradenými obrazy jsou kupříkladu díla, která namaloval i v Česku dobře známý čínský umělec 20. století Čchi Paj-š', nebo díla Čeng Ta-čchiena, který sám proslul nejen jako malíř, ale také jako padělatel.

Siao se před soudem přiznal a prohlásil, že svého činu hluboce lituje. Datum vynesení rozsudku nebylo zveřejněno.