Přehlíka italského módního domu Dolce & Gabbana

Přehlíka italského módního domu Dolce & Gabbana Zdroj: EPA

Zpěvák Elton John vyzval k bojkotu Dolce & Gabbany, zastali se tradiční rodiny

Britský zpěvák Elton John se v neděli ostře opřel do italské dvojice návrhářů Domenika Dolceho a Stefana Gabbany a vyzval k bojkotu jejich značky. Hněv slavného muzikanta vyvolalo prohlášení italského dua ve prospěch „tradičních“ rodin, zaměřené proti rodičovství párů stejného pohlaví i umělému oplodnění.

Elton John, který se netají svou homosexualitou, veřejně vystupuje ve prospěch rovnoprávnosti komunity leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů. John má se svým partnerem Davidem Furnishem dvě děti.

V reakci na prohlášení Dolceho a Gabbany dal Elton John na svůj účet na Instagramu fotografii návrhářů v černých závojích a připsal: „Jak se opovažujete mluvit o mých nádherných dětech jako o 'syntetických'? Styďte se, že jste zvedli své ukvapeně odsuzující prstíky proti nitroděložnímu oplodnění. Vaše archaické myšlení je zastaralé, stejně jako vaše móda. Já už nikdy neobléknu značku Dolce and Gabbana. #BojkotujteDolceGabbana.“

Italský časopis Panorama minulý týden ve svém internetovém vydání citoval na Sicílii narozeného Dolceho, který prohlásil: „Narodíte se a máte matku a otce. Alespoň by to tak mělo být. Proto nevěřím na chemické děti, syntetické děti, dělohy k pronajmutí.“ Dolceho značka mezi své klienty počítá například zpěvačku Madonnu či modelku Naomi Campbellovou.

Dolce a Gabbana byli partnery, ale jejich romantický vztah skončil a nyní jsou provázáni jen společným podnikáním. V neděli k rozhovoru v časopise Panorama dodali, že mluvili jen o vlastních názorech - a neměli v úmyslu soudit chování někoho jiného.

„Věříme pevně v demokracii a myslíme si, že svoboda projevu k ní neodmyslitelně patří. Mluvili jsme o našem pohledu na svět, ale nehodlali jsme nijak soudit volbu jiných lidí. Věříme ve svobodu a lásku,“ uvedl Gabbana v prohlášení.


Na letošní přehlídce v Miláně bylo tématem ženské módy v podání D&G právě mateřství. Modelky v květinových sukních a šatech na molo vyšly s dětmi v náručí a šaty předváděla také italská modelka Bianca Baltiová, která byla ve vysokém stupni těhotenství.