Terezín

Terezín Zdroj: Profimedia.cz

Překvapivý objev: V Terezíně se našel ukrytý židovský majetek

Může nám připadat překvapivé i to, že o této pozoruhodné události jako první informovala světová zpravodajská agentur Reuters. Ta také uvádí, že ve městě Terezín došlo k objevu zcela náhodou.

Majitelé jednoho ze zchátralejších objektů se rozhodli po letech odkládaní k rozsáhlé rekonstrukci. Před ní bylo pochopitelně potřeba důkladně zajistit věci, které se v objektu nacházely, aby nedošlo k jejich poničení během přestavby. Majitelé jistě ale neočekávali, co najdou: rodinné fotografie, boty a další drobnosti z období, kdy v Terezíně vystavěli nacisté koncentrační tábor.

Nálezy připomínají malá, avšak silná svědectví (vysoce pravděpodobně) zmařených životů Židů, kteří během II. světové války prošli koncentračním terezínským táborem – těch bylo přes 160 tisíc. Většina z nich pak byla převezena vlakovými transporty na východ – do Sobiboru, Treblinky, Osvětimi.

Bohužel z většiny věcí již není možné rozpoznat, komu patřily. Některá jména však vyšla najevo, ta však společnost terezínského památníku, složená z německé i české strany, udržuje v tajnosti.

Terezínská společnost odhalila, co považuje za nejvýraznější nález: jedná se o černý tfilin, což je malá krabička, jeden z nejvýznamnějších atributů judiaistické víry. Tyto tfiliny, které Židé nosí upevněné na hlavě. Tfilin obsahuje pásky, na nichž jsou napsaná posvátná slova z Tóry. Pásky je možné z krabičky vyjmout a obtočit si je například kolem ruky při čtení textu, který je na drobné pásky vepsán. V tfilinu, který se našel v Terezíně, byly ručně psané verše z Deuteronomia (poslední z Pěti knih Mojžíšových, tzv. Pentateuchu) začínající veršem Slyš, Izraeli.

Podle členů společnosti zabývající se tímto objevem se stále markantněji ukazuje, jak důležité pro Židy v Terezíně bylo nechat si a pokusit se uschovat sebemenší pojítko s vírou a hlavně klidným „životem včerejška“, který se jim ve většině případech již nikdy nevrátil.