Pršák

Pršák Zdroj: Marek Douša

Přehled povodňových zpráv – 6. června 2013

Steve Fisher, Američan v Praze, přináší přehled těch nejdůležitějších zpráv, které se staly během povodní.

Nový průzkum veřejného mínění v České republice zjistil, že se muži a ženy liší v hlavních pohledech na příčiny a důsledky současných povodní. Podle průzkumu se většina mužských respondentů zamýšlí hlavně nad tím, zda by měli být představitele pražského magistrátu hnáni k odpovědnosti za pozdní stavění protipovodňových bariér na březích Vltavy. Naproti tomu ženy tvrdí, že v souvislosti s povodněmi nejvíc přemýšlejí o nákupu nových módních holínek, nejlépe na vysokých podpatcích k ochraně proti stoupající vodě i ke zvýšení vlastní sexuální přitažlivosti.

Pověřený pražský primátor Tomáš Hudeček nadále hájí magistrát ve sporu o celkovou rychlost protipovodňových příprav. K údajnému zpoždění při stavění protipovodňových zátarasů Hudeček podotkl: "Mnozí lidé si ani neuvědomují, že bariéry jsou zbrusu nové a velmi nákladné, takže jsme pochopitelně váhali a nechtěli jsme, aby se příliš namočily."

Pondělní uzavření škol, provozů a institucí vedlo k mnohým překvapením a zmatkům v českých domácnostech. Nejeden český otec rodiny byl překvapen zjištěním, že jeho potomci jsou mnohem vyšší, než si je naposledy pamatoval. Matky zase musely trpělivě svým dětem odpovídat na dotazy, kdo že je ten cizí chlápek v jejich bytě, a proč se tam vlastně usadil.

Český prezident Miloš Zeman zatím navštívil některé oblasti České republiky nejvíce zasažené povodněmi. Během cest po zaplavených regionech byla prezidentova ochranka posílena s úkolem předejít prezidentovu utonutí v případě že by zaškobrtl nebo v důsledku svého virového onemocnění omdlel.

I když obyvatelé jihočeského Písku přiznali, že by si přáli, aby se tak stalo za jiných okolností, přesto si pochvalovali, jak je pěkné, že se o jejich městě pro změnu zase jednou mluví v televizi.

A zpráva nakonec; v úterý došlo k vítané změně počasí: po všem tom nekončícím dešti a zamračené obloze vykouklo v České republice na sedm minut slunce. Dočasně oslepilo obyvatele a mezi omráčenými a dezorientovanými řidiči zapříčinilo značný počet dopravních nehod.

Článek si můžete přečíst i v angličtině.