Černění novomanželů

Černění novomanželů Zdroj: Facebook

Líbání pod rozkvetlou třešní? Nuda, aneb 7 švihlých tradic odjinud

Kdo se na prvního máje nebude líbat pod rozkvetlou třešní, uschne, a proto roztoužené dvojičky vyrážejí pravidelně počátkem května vrkat na Petřín, do sadů a do přírody vůbec. Tuto nevinnou tradici již po dlouhá léta dodržuje v době jarní hormonální aktivace většina Čechů a Češek. Nejuhozenějších tradic je na světě ovšem tuna.

1. Upalování čarodějnic (všude)

Bereme jako příležitost vyrazit ještě před prvním májem trošku potrénovat reprodukční chování do přírody, zalaškovat kolem ohně nebo do sebe nalít kvanta chlastu. Již odpradávna se takto slaví rovnodennost, Keltové tomu říkali Beltine, Germáni zase Valpuržina noc. Základ je ovšem mírumilovně křesťanský – simulujete upalování ženských na hranici. Proti tradici žádný dišputát

Pálení čarodějnicPálení čarodějnic|Profimedia

 

 

2. Loučení se svobodou (Německo)

Klasické rozbíjení talíře a smetání střepů se v německé verzi odehrává den před svatbou - trochu jinak. Členové rodin ženicha i nevěsty přinesou/přivezou pokud možná největší hromadu odpadků a ženich s nevěstou mají za úkol nepořádek co nejdříve uklidit. Má to symbolizovat společné překonávání překážek v budoucnosti. V české verzi ovšem nevěsta rozbije jeden talířek a smetat musí sám ženich (Jak typicky české - a jak signifikantní).

 

 

3. Černění nevěsty/ženicha (Skotsko)

Přelíbezný zvyk, severská varianta předchozí německé uklízecí scénky. Krátce před svatbou pomažou příbuzní mladé manžele rozmlácenými vejci, olejem, těstem, zkaženým mlékem, starou omáčkou, čímkoliv. Poté je posypou moukou, peřím, popelem, uhelným prachem – aby vypadali co nejodporněji. Pak se mladí nastávající manželé musí procházet po městě a vystavit posměchu ostatních. Důvod? Stejný jako v předchozím zvyku - naučit se společně překonávat překážky.

 

 

4. Sekání prstů (Indonésie)

Indonéské ženy jsou s členy své rodiny velice úzce spjaty, jak by se dalo z povahy tohoto zvyku vysledovat, jedná se o přímo fyzické pouto. Za každého milovaného blízkého, který zemře, si musí useknout jeden prst - je to pocta duchovi zemřelého.

Sekání prstůSekání prstů|Facebook

 

 

5. Barevné spodní prádlo (Jižní Amerika)

Stejně tak jako u nás dáváme pro peníze do peněženky rybí šupiny, v jihoamerických zemích se nosí na nový rok speciální spodní prádlo. Žluté nosí ti, co chtějí zbohatnout, červené pak ti, co touží po nové lásce. Marketingové a reklamní možnosti tohoto zvyku jsou prakticky nevyčerpatelné. A samozřejmě oblíbené černé spodní prádlo si nevezme na sebe nikdo – znamená to neštěstí a smrt.

Žluté spodní prádlo = spousta penězŽluté spodní prádlo = spousta peněz|Facebook

 


6. Antisoutěže krásy (kdekoliv)

Server uglypeople.com byl jedním z prvních, které definovaly fascinaci ošklivostí. Přehlídky nejrůznějších zrůd jsou vcelku neškodným projevem zlomyslnosti lidské rasy odpradávna. Jak k tomu ale přijdou nebohá prasátka? Každý rok se v rámci Francouzského Prasečího Festivalu volí nejlepší prasečí maska. Jednoho z výherců vám přinášíme, a jsme přesvědčeni, že si to to prase určitě nezaslouží.

Soutěž o nejhezčí praseSoutěž o nejhezčí prase|Facebook

 

 

7. Běh s manželkou na zádech (kdekoliv, hlavně USA)

Závody v běhu s manželkou na zádech vymysleli Finové. Zřejmě se jedná o reliktní pozůstatek vikingských genů z doby, kdy důležité bylo prostě praštit ženskou po hlavě aby omdlela, pak ji hodit na ramena a co nejrychleji utéct. Ze starého zvyku se ovšem dnes stala celosvětová sportovní disciplína. Mistrovství světa se odehrává – opravdu nepřekvapivě – v Americe, hlavní cenou je váhově stejné množství piva, jako váží manželka vítěze.