Zdroj: ŽALUZIE NEVA s.r.o.

Dům bez venkovního stínění dnes téměř nemá smysl stavět, říká přední český výrobce

Zájem o venkovní žaluzie a rolety každým rokem roste. A podle předního českého výrobce NEVA poroste trh s venkovním stíněním i do budoucna. Jako hlavní příčiny vidí větší povědomí o kvalitách venkovního stínění, zájem o udržitelné bydlení a celosvětově zvyšující se teploty. Venkovní stínění totiž citelně snižuje teplotu uvnitř domu, a proto se u novostaveb i rekonstrukcí stává samozřejmostí.

Český sen o žaluziích

Firma NEVA otevřela první závod v roce 1990 pod vedením majitelů a zakladatelů Jiřího Nesvadbíka a Ladislava Vrány, kteří stojí v čele firmy dodnes. Výhradně na venkovní stínění se firma začala orientovat už v roce 1996.

„Už v polovině devadesátých let jsme si všimli, že poptávka po venkovních žaluziích v Česku rychle roste a není tu moc firem, které by je dodávaly. Rozhodli jsme se tomu jít naproti. Nejdříve jsme žaluzie jen montovali, od roku 1999 jsme je začali i vyrábět. Máme moderní válcovací linku od českého výrobce ZEBR, lamelovinu i další materiály odebíráme od špičkových evropských dodavatelů, nejčastěji ze Švýcarska a Francie,“ říká Ladislav Vrána.

Ve svém závodě v Kralicích na Hané u Prostějova dnes NEVA vyrobí až 2 000 žaluzií, které následně rozesílá do více než 40 zemí světa. NEVA za svůj úspěch částečně vděčí tomu, že včas vypozorovala trend, který na trh s bydlením přicházel. A tento trend ani po 30 letech nevyšel z módy – zájem o externí žaluzie a rolety je naopak vyšší než kdy dřív.

Majitelé domů si oblíbili vzhled i dlouhou životnost

S venkovním stíněním dnes architekti počítají u většiny moderních domů. Podle majitelů NEVY je to kvůli tomu, že veřejnost si dnes více uvědomuje přínosy venkovního stínění, navíc se s jeho pomocí připravuje na budoucnost.

„Spousta architektů i koncových zákazníků považuje venkovní stínění za elegantní doplněk domu. Lamely žaluzií působí moderně a stačí je dvakrát ročně umýt, aby stále vypadaly jako nové. Zároveň jsou odolné, protože kvůli umístění před oknem musí zvládnout vítr, déšť, sníh i silné letní slunce. Podle technických norem musí předokenní žaluzie vydržet minimálně 10 000 cyklů, tedy přibližně 13,5 roku, ale ze zkušeností víme, že zvládnou mnohem více,“ popisuje Jiří Nesvadbík.

Zakladatelé a současní majitelé NEVA, zleva Jiří Nesvadbík a Ladislav VránaZakladatelé a současní majitelé NEVA, zleva Jiří Nesvadbík a Ladislav Vrána | ŽALUZIE NEVA s.r.o.

Trh s venkovním stíněním kvůli vysokým teplotám nadále poroste

Zájem o venkovní stínění roste také kvůli energetické krizi a klimatickým změnám. Venkovní žaluzie a rolety totiž snižují teplotu v domácnosti průměrně o 5 °C. V interiéru tak vytváří příjemné klima i v letních vedrech a domácnostem šetří náklady na klimatizaci. V zimě se zase díky vnějším žaluziím a roletám tolik neopírá studený vítr do oken, takže se interiér méně ochlazuje.

Venkovní stínění zachytí nebo odrazí až 96 % slunečního záření ještě předtím, než pronikne do místnosti. Moderní domy s venkovním stíněním proto nemusí tak často zapínat klimatizaci. Snižují si tím spotřebu energie a šetří i svoje zdraví,“ líčí přínosy Ladislav Vrána.

Vedení NEVY si myslí, že klimatická změna a důraz na vyšší udržitelnost bydlení jsou klíčové důvody, proč trh s venkovním stíněním v budoucnosti nepoleví. Počítají s tím, že architekti a developeři mají zájem na tom, aby v jejich stavbách bylo obyvatelům příjemně i během parných letních dní.

Výrobcům venkovního stínění hraje do karet také to, že se na jeho pořízení vypisují dotační programy, jejichž cílem je, aby lidé stavěli úsporné a ekologické domy. V Česku je to například Nová zelená úsporám nebo Oprav dům po babičce.

Nejnovějším trendem jsou screenové rolety

Kromě hliníkových žaluzií a rolet se na trhu s venkovním stíněním prosazují látkové screenové rolety. Lidé je využívají nejen ke stínění domů, ale stále více domácností s nimi stíní zimní zahrady nebo pergoly.

Oblíbenost screenových rolet roste díky jejich praktickým vlastnostem. Dobře regulují světlo i teplo pod pergolou a lidé získají při venkovním posezení dostatek soukromí. Stále si však zachovají kontakt se zahradou, protože díky látce vidí skrz roletu ven,“ líčí přínosy Jiří Nesvadbík.