Video placeholde

Jak si pomoct k déle trvajícímu spokojenému životu? Klíčem je duševní pohoda.

Do penze půjdeme pravděpodobně o něco později než naši prarodiče, a navíc si v ní díky prodlužující se délce života pobudeme v průměru o deset let déle. Základem pro dlouhý život je bezpochyby pevné zdraví a fyzička, ale klíčem ke spokojenosti až do stáří je psychika. Víte, jak si zvyšovat svou psychickou odolnost?

Z rozsáhlého mezinárodního průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti na téma dlouhověkost vyplynulo, že jen 16 % dotázaných Čechů se cítí být součástí společnosti. Jaký vliv mají sociální vazby na naše duševní zdraví? Odpovědi nabízí Tomáš Vašák, psycholog s dlouholetou praxí v oblasti osobního rozvoje.

„Prvním krokem je mít hezký postoj sám k sobě. Nevnímat se zbytečně negativně a nedostatečně; prostě umět být k sobě trošku laskavý. Druhá věc je neuzavírat se a mít kontakty s ostatními – ať už v rámci rodiny, nebo mimo ni,“ shrnuje své praktické zkušenosti Tomáš Vašák a nabízí jasná doporučení, co dělat pro lepší duševní pohodu. 

„Ta třetí věc je taková celková životní rovnováha. Dělat věci, které mají pro život smysl,“ dodává a nabízí i příklady pro každého. „Může to být třeba nějaká fyzická aktivita, práce nebo koníčky. Zkrátka věci, u kterých sami cítíme, že nám sytí naši duševní pohodu.“

Tomáš Vašák, psycholog s dlouholetou praxí v oblasti osobního rozvojeTomáš Vašák, psycholog s dlouholetou praxí v oblasti osobního rozvoje | Content Studio

Sociální sítě vs. duševní zdraví. Můžeme všemu věřit? 

Kdo se trochu pohybuje na sociálních sítích, může snadno nabýt dojmu, že duševnímu zdraví dnes rozumí snad úplně každý. Jak se v nepřeberném množství doporučení neutopit, zůstat nad věcí a vybrat si pro sebe tu správnou radu?

„Vždycky se zamýšlejte nad tím, kdo vám ta doporučení dává. Jestli je to někdo, kdo opravdu v oboru dělá, rozumí tomu a má informace podložené daty. Teprve když rady vycházejí z reality, která se dá nějakým způsobem uchopit a změřit, pak si myslím, že jsou dobré,“ nabádá k opatrnosti Tomáš Vašák. 

Jak posilovat svou psychickou odolnost? 

O work-life balance se poslední dobou hodně mluví, ale stejně není jednoduché tuto rovnováhu mezi pracovním a osobním životem najít. „Základem je mít vyvážený životní styl: dostatek práce, ale také dostatek jiných aktivit, ať už fyzických, nebo psychických. Právě ta pestrost nám dává odolnost,“ vysvětluje psycholog. V rámci takto plného života se snáze učíme vstřebávat i negativní zkušenosti, což nás může posílit do budoucna. 

Jak na tom jsou dnes Češi se zvládáním stresu? Celkem dobře. Průzkum NN Životní pojišťovny zjistil, že 65 % dotázaných Čechů ve svém životě nepociťuje stres, nebo jen velmi málo. 75 % z nás navíc i tvrdí, že aktivně hledají způsob, jak si svůj každodenní stres zmírnit.

Jsme přátelský národ? 

„To poslední, co je hodně důležité pro psychickou odolnost, je schopnost být v nějaké komunitě lidí, kteří mi budou dodávat jiné pohledy na věc a dokážou mě posouvat,“ říká zkušený psychoterapeut Vašák.   

Sociální vazby mají na naše zdraví a pohodu zásadní vliv. Dodávají nám emocionální podporu, praktickou pomoc a otevírají nové příležitosti. V průzkumu NN ale Češi přiznávají, že pro dobré vztahy toho moc nedělají. Jen 10 % uvedlo, že věnuje dostatek času udržování přátelství. 

„Rozhodně nepatříme k nejpřátelštějším národům a určitě máme potíže s navazováním kontaktů,“ potvrzuje Tomáš Vašák a dodává, že udržování přátelství je přitom jeden z důležitých prvků podpory duševního zdraví. 

„Skutečně dlouhodobé přátelství, často vzniklé na střední škole, je vlastně oporou, která nás provází celým životem a může nám velmi pomáhat. Proto je důležité o tyto vztahy pečovat a zároveň budovat i další přátelství a kontakty. Právě proto, že ta stará přátelství můžou z nějakého důvodu zaniknout, a my přece nechceme zůstat ve vzduchoprázdnu,“ uzavírá Tomáš Vašák.

Odborníci z různých oborů diskutovali, jak na delší a spokojenější život, v rámci kulatého stolu NN Životní pojišťovny. Ta už řadu let pomáhá lidem zajistit se na stáří a nabízí třeba i pojištění proti riziku nesoběstačnosti.