Zdroj: Freepik

Od polen k briketám: Dřevěné brikety mohou být vaším novým favoritem

Spolu s klesajícími teplotami se majitelé kotlů na pevná paliva chtě nechtě musí zamyslet nad zásobami topiva na zimu. Ale jak dosáhnout vytopeného domova s co nejmenší pracností? Jednou z možností jsou dřevěné brikety neboli ekobrikety.

Ekobrikety představují ekologické topení

Výrobky z dřevních zbytků vznikajících při opracování dřeva, dřevěné brikety, jsou skutečně ekologické. Jsou označovány za ekobrikety, protože při jejich výrobě je zpracováván odpad a následně se lokálně využijí jako topivo. Směs pilin a hoblin se po vysušení pod intenzivním tlakem vylisuje do požadovaného tvaru (cihlička nebo válec), díky čemuž je výsledná briketa velice kompaktní, výhřevnější než samotné dřevo a především skladná.

Dubové brikety nebo bukové brikety – jaké vybrat?

Při výrobě se používají piliny dřeva měkkého, tvrdého, ale i jejich mix. Tvrdé dřevo obvykle hřeje více. Lisováním ovšem dosáhneme zhruba stejné hustoty bez ohledu na použité dřevo. Relevantnějším ukazatelem je obsah vody – té by nemělo být více než 10 %. Obecně lze říct, že pro zátop a rychlé vyhřátí je vhodnější briketa z měkkého dřeva. Dubové brikety, stejně tak i oblíbené bukové, žhnou pozvolna a rovnoměrně, hodí se tak spíše pro dlouhodobé vytápění.

Nejuniverzálnější topivo – dřevěné brikety

Vytápíte rodinný dům nebo si potřebujete vyhřát na víkend chalupu či chatu? Nezáleží na tom, jestli použijete brikety do krbu, kamen nebo kotle, poslouží vám skvěle ve všech případech. Nezapomeňte ale u výrobce či servisního technika vašeho topného zařízení ověřit správné nastavení. Také je třeba počítat s tím, že působením tepla stlačená biomasa nabývá na objemu, mnohdy dojde až k jejímu zdvojnásobení, proto prostor topeniště zaplňujte maximálně do poloviny.

Různé tvary do různých kamen

Co se tvaru týče, je třeba zvážit především velikost topeniště a vlastní preference. Při lisování válcových briket se kromě tlaku používá i vysoká teplota, díky které jsou po povrchu zatavené. Cihličky, podle německého výrobce lisu označované jako RUF, bývají oproti válcovým menší a nikde se nerozkutálí. A pro kamna s nejmenšími dvířky se vyrábějí tzv. puky – válečky o průměru 7 cm.

Pro klidnější spánek

Potřebujete-li dosáhnout delšího a pomalejšího žhnutí, prostřídejte brikety dřevěné s kůrovými. Ty vydrží žhnout až 6-8 hodin a Vy se můžete bez obav uložit ke spánku. Na trhu jsou běžně k dispozici pod názvem noční brikety a využívají se nejen k udržení teploty přes noc, ale i třeba během pracovního dne, kdy bývá dům opuštěný. Rašelinové brikety, oblíbené v severských zemích, dosahují také podobného efektu.

Kvalita na prvním místě

Kvalitní brikety neobsahují žádná chemická pojiva či jiné příměsi, které by mohly způsobovat negativní vypouštění škodlivých látek do ovzduší. Jsou to brikety dřevěné, tudíž musí vonět po dřevu. Jejich výhřevnost, jeden z nejdůležitějších parametrů pro koncového zákazníka, se pohybuje okolo 18 MJ/kg. Čím je intenzivnější tlak, tím je hustší a výhřevnější výsledek. A kvalita se bezpodmínečně promítne i v ceně. Od nejlevnějších produktů proto nelze očekávat kvalitní vytápění v porovnání s certifikovanými produkty.

Hlavně pozor na vlhkost

Jak už bylo řečeno, je třeba zabránit navlhnutí. Proto si připravte suchý prostor, v ideálním případě dobře větraný sklep nebo garáž. Často se taky zapomíná na nepřízeň počasí při doručování. Pro tento případ se vybavte plachtami na přikrytí, obzvláště pokud se do sklízení nepustíte ihned. Pokud vám dřevěné brikety navlhnou, mají tendenci bobtnat, začnou se rozpadat, špatně hoří, a ještě Vám mohou zanést kamna dehtem.

Až se zima zeptá

Oproti dřevu je manipulace s briketami rozhodně jednodušší – odpadá práce se sekáním, starost s vysycháním a prostorově náročné uložení. Dobrý prodejce vám vše doručí úhledně zabalené až před dům. Ekobrikety jsou ekologickou, šetrnou, jednoduchou a praktickou možností, jak dosáhnout vyhřátého domova. Takže neváhejte s objednávkou, zima už je za dveřmi!

Autorka článku: Kateřina Špunda