Zdroj: Palírna U Zeleného stromu

4
Fotogalerie

505 let tradice: Palírna U Zeleného stromu a hra go spojují síly

První ryze česká palírna, Palírna U Zeleného stromu, se otiskne do tuzemského turnaje ve hře go. V návaznosti na gentlemanský souboj myslí nabídne vítězi Pohár Staré žitné myslivecké. Sedmiletá whisky Stará žitná myslivecká Selection se totiž odvíjí od tradic stejně tak jako strategická asijská hra stará přes 4 000 let.

Prostějovská palírna letos slaví 505 let od svého založení, a i když nedosáhne na historii hry go, která vznikla 2 000 let př. n. l., tradice ctí zrovna tak. I z toho důvodu se nejstarší palírna v Evropě rozhodla podpořit pražský turnaj v deskové hře go. Gentlemanská hra o Pohár Staré žitné myslivecké vypukne 29. dubna a 1. května bude znát svého vítěze.

Spojení dvou tradic

Turnajem se prolíná nejen gentlemanská hra a strategické myšlení, ale také whisky a návrat k tradicím. „Palírna U Zeleného stromu se stala partnerem turnaje ve hře go proto, že oba celky ctí své dlouholeté tradice a odkazují se na ně. Paralelu spatřuji i v naší whisky, která vzniká na základě tradičních českých receptur,“ komentuje partnerství marketingový ředitel Boris Rajdl. Propojení tradic značí také dvě trofeje pro vítěze – zmiňovaný Pohár Staré žitné myslivecké a Pohár korejského velvyslance.

Palírna U Zeleného stromu

Jako pravý gentleman

Vlastnosti, které by měl mít každý hráč go, nepřímo následují desatero gentlemana, které Palírna U Zeleného stromu představila k loňskému 504. výročí. Pojmy jako vytrvalost, trpělivost, vrozená inteligence či strategické myšlení pasují jak k předpokladům hráče go, tak z určitého úhlu pohledu i k gentlemanství. Dle nejstarší tradice byla hra go považována za dovednost, kterou by měl ovládat každý, a to spolu s poezií, malířstvím nebo hudbou. Podle nejstarší tradice vzniká i v prostějovské palírně vznešená whisky. Vychutnejte si ji tak, aby vám chutnala co nejlépe.

Palírna U Zeleného stromu

Hra go jako odraz nás samých

Filozofie pocházející z Číny je sofistikovaná stejně jako tzv. tři velké hry, mezi které se hra go řadí. Kromě toho, že má díky ní hráč dojít k sebepoznání, kopíruje také to, co se děje v našich životech: budování, vzestupy, pády, dílčí prohry, chvilková vítězství. A abychom došli do zdárného cíle, měli bychom upustit od hněvu, chamtivosti a hlouposti. Na to samé by měl myslet i pravý gentleman. Taoistické učení poukazuje na hru go jako na cestu za poznáním sebe sama, zbylé dvě hry doplňují další pohledy na svět. Šógi, známé také jako japonské šachy, se soustředí na společnost, ve které se jedinec ocitá. Třetí vrhcáby zase symbolizují hru náhody a osudu, který člověk neovlivní.