Zdroj: Zdroj: Columbus Energy a.s.

Petr Částek
12
Fotogalerie

Větší soběstačnost, nižší náklady: Investujte do fotovoltaiky a ušetřete za elektřinu

V posledních dvou letech se vyšplhaly ceny elektřiny do astronomických výšin a domácnosti si vyzkoušely, jak nepraktická je stoprocentní závislost na odběru elektřiny ze sítě. Prvním krokem k větší soběstačnosti a stabilitě je pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny. Investice se za současných podmínek s využitím státní dotace vrátí už za 6 let. Elektrárna přitom bude sloužit klidně i 30 let.

Šetřete peněženku i přírodu

Pořízení domácí solární elektrárny je chytrý způsob, jak z dlouhodobého hlediska ušetřit na provozních nákladech domácnosti, dosáhnout větší energetické soběstačnosti, a ještě něco udělat pro ochranu životního prostředí.

Jen pro představu: Fotovoltaika o výkonu 8,5 kilowatt-peaků vyjde na zhruba 550 000 Kč. Z toho 205 000 Kč je možné získat z programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Při roční spotřebě okolo 3,5 megawatt-hodin, kdy domácnost topí elektřinou, a současných cenách se tak investice vrátí za 7 let. Životnost fotovoltaických panelů je přitom zhruba 30 let.

Zdroj: Columbus Energy a.s.

Větší soběstačnost

Pro mnoho domácností je zvýšení cen energií zásadním zásahem do rodinného rozpočtu. Těmto výkyvům se přitom dá do jisté míry předejít. Fotovoltaická elektrárna vyrobí nejvíce energie během dne. Tu pak ukládá do baterií, protože spotřeba je ve dne zpravidla nižší než ve večerních hodinách, kdy se lidé vracejí z práce. Díky tomu můžete energii pohodlně čerpat na svícení, topení, chlazení nebo nabíjení auta a nic nepřijde nazmar.

V případě, že vaše elektrárna vyrobí více energie, než stihnete spotřebovat, můžete přetoky prodat zpět do distribuční sítě. Zpravidla ale dostanete méně peněz, než pak zaplatíte za odběr. Jisté řešení by mělo přijít se změnou zákona, která umožní komunitní sdílení energie, kdy elektřinu vyrobenou pomocí obnovitelných zdrojů společně sdílí jedna komunita – sousedi, zemědělci, občané obce. Přesné podmínky se nicméně stále diskutují.

Celoevropské řešení

Evropská unie se zavázala snížit emise do roku 2030 o 55 % oproti stavu v roce 1990. Aby se toho podařilo dosáhnout, odpovědnost leží nejen na politicích a firmách, ale na každém z nás. Dotační podpora má za cíl domácnostem přechod na udržitelná řešení usnadnit, proto v případě fotovoltaiky pokryje až polovinu nákladů.

Češi loni zvýšili výkon vyrobený pomocí fotovoltaiky o 289 MW, ale i tak je podle odborníků z Columbus Energy potenciál až trojnásobný. Fotovoltaiku je u nás možné instalovat na 21 km2 střech rodinných domů, téměř 11 km2 bytových a obecních domů a 3 km2 průmyslových objektů.

„Česko od loňského roku zažívá solární boom, za sousedy přesto značně zaostává. Třeba v Polsku má již 14 % domácností vlastní fotovoltaiku. Německo, které je v rámci Evropské unie na špičce, vloni nainstalovalo fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu 7900 megawattů, což je 3,5krát více než výkon jaderné elektrárny Temelín. Potenciál pro využití obnovitelných zdrojů je i u nás obrovský. První tři měsíce letošního roku ukazují, že zájem lidí o udržitelná řešení, je stále velký,“ uvádí Petr Částek, člen představenstva Columbus Energy.

Petr ČástekPetr Částek | Zdroj: Columbus Energy a.s.

Tip: Dodavatel v tom s vámi bude další desítky let

Fotovoltaika je investicí na dalších 30 let a drobné rozdíly v pořizovací ceně by neměly hrát příliš velkou roli. Mnohem důležitější je, abyste měli za pár let, s kým řešit servis a případnou reklamaci. Co budu dělat v případě problému za pět, šest let? Kdo mi ho pomůže rychle vyřešit? Při výběru dodavatele si dávejte pozor na tzv. elektrošmejdy, kteří se s fotovoltaickým boomem objevili na trhu. Pokud narazíte na nesrovnatelně „výhodnou“ nabídku, jejich web bude vypadat jako z doby kamenné nebo budou vyžadovat platbu v plné výši předem, měli byste zbystřit. Nezapomeňte také zvážit možnosti revizí, délku záruky, kvalitu komponentů a rychlost instalace.