Zdroj: Unsplash

Chcete začít s novým sportem? Poradíme, co vám půjde nejlépe

Chcete začít sportovat? Začátky mohou být velmi těžké, zejména pokud nevíte, pro jakou fyzickou aktivitu se rozhodnout. Ať už je mezi vašimi favority fotbal, skateboarding nebo krasobruslení, v každém případě vám ke zdárnému startu dopomůže několik skvělých tipů. Stačí si je osvojit. 

Lepší krátce, nežli vůbec

Tíhne vás to k jízdě na skateboardu, ale neoznačujete se za profesionála, proto jste ke sportu spíše zdrženliví? Nebo chcete začít běhat, ale myslíte si, že když neuběhnete napoprvé maraton, tak to nemá smysl? Se sportem se musí začínat postupně, hlavně to na začátku nepřepálit. Proto se řiďte pravidlem: „lepší krátce nežli vůbec.” Jinými slovy v případě, že začínáte běhat, uběhnete denně alespoň dva nebo tři kilometry. S každým dalším dnem budete s překvapením zjišťovat, že se v dané fyzické aktivitě zlepšujete a že snáze uběhnete větší a větší vzdálenost. 

Unsplash

A to ostatně platí u všech sportů. Na začátku si na ně najděte alespoň čas, byť pár minut denně. Posuny zaregistrujete i při krátkém sportování. 

Vždycky zahřejte své tělo

Abyste se vyvarovali tomu, že to na začátku „přepálíte”, vždycky se před jakoukoli sportovní aktivitou pořádně zahřejte. Díky krátkému protažení a poskakování, případně využití švihadla upozorníte své tělo na blížící se sport, díky čemuž na zvýšenou fyzickou námahu dobře zareaguje. A tím se následně vyhnete i těžkým a velmi nepříjemným až bolestivým zraněním. 

Dýchání je alfou i omegou

Při každé sportovní aktivitě se soustřeďte ze všeho nejdříve na dýchání. To souvisí se správnou technikou, se kterou může poradit zkušenější sportovec. Zejména prvních pár tréninků bude výhradně o dechu čili výkonnostní stránka musí jít na nějakou chvíli stranou, později se správný dech stane automatičností a výkon bude ten, v němž se budete zlepšovat.