Trafačka radost pohledět: Na slavnostní otevření funkcionalistické stanice měl namířeno i Edison

Když se řekne Edison, první myšlenková asociace, která se nabízí, míří ke geniálnímu americkému vynálezci a podnikateli, který sice žárovku nesestrojil, ale i tak byl dost vynalézavý a nechal si ji patentovat. A taky dalších 2331 patentů. Jeho jméno ne náhodou nese i artové kino v centru Prahy. A mělo mít i jeho stopu, ale vážený host se nakonec ze slavnostního otevření budovy pro nemoc omluvil. Navzdory tomu stojí za to funkcionalistický klenot navštívit.  

Do konce 8. ročníku Open House Praha, v rámci kterého jsou každoročně zdarma otevřeny jindy nepřístupné nebo zpoplatněné budovy a prostory, zbývá už jen pár hodin. Letos je na festivalovém seznamu úctyhodných 101 staveb, namátkou neoklasicistní Desfourský palác, hypermoderní Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, reprezentativní Kramářova vila nebo konstruktivistický objekt vinohradského Husova sboru s nepřehlédnutelnou zvonicí. Stihnout je všechny, v lidských silách není, ale slavit svátek architektury celý rok se dá. Některé pozoruhodné realizace totiž veřejnosti běžně slouží. Třeba Edisonova transformační stanice, která je významnou funkcionalistickou památkou. Za první republiky ji na zakázku pro pražské Elektrické podniky postavil špičkový pražský architekt F. A. Libra a po přelomu tisíciletí ji citlivě zrekonstruoval ateliér architekta Ladislava Lábuse. Dnes je objekt součástí Pražské památkové rezervace i fondu UNESCO a slouží jako kino. 

„Mám tu budovu opravdu hodně rád. Mám ji rád hodně kvůli venkovní fasádě, protože když se na tu fasádu z dálky podíváte, tak uvidíte, že má neuvěřitelně subtilní mřížoví, jemňoučkou skleněnou fasádu, asi nejjemnější fasádu téhle doby, a to proto, že to je ve skutečnosti druhá fasáda. Za ní je totiž ta skutečná, pevná, těžká, vážná, a mezi nimi se nachází téměř půl metrová mezera, která sloužila pro odvětrávání,“ obdivuje Adam Gebrian unikátní vnější řešení dnešního kina Edison v pražské Jeruzalémské ulici.

Pokud vás zajímají komentáře Adama Gebriana, podívejte se i na další díly série Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv.