nahoru

Se socialistickým konzumem v centru horského nevkusu skoncovali mladí a nezkušení

red 27. února 2022 • 09:45

Hotel, nehotel, tak by se dala charakterizovat stavba na úpatí nejvyšší české hory. Překvapivá není jen svým vzhledem, ale i svými vnitřními funkcemi, jejichž kombinace není úplně běžná. Ale on už samotné realizaci předcházel nevšední moment – investor totiž vyhlásil architektonickou soutěž, aby mohl porovnat několik návrhů, což nebývá zvykem ani tam, kde by být mělo. A nutno podotknout, že si vybral skvěle. Díky architektům Jiřímu Opočenskému a Štěpánu Valouchovi vzniklo místo, které by obstálo i na alpských svazích.

Přibližně před deseti lety oslovil majitel někdejší samoobsluhy ke spolupráci kritika veřejného prostoru Adama Gebriana. V úmyslu měl zbourat době poplatný konzum s nevyužitými předimenzovanými sklady stojící na lukrativním pozemku v centru Pece pod Sněžkou a na jeho místě postavit funkční apartmánové domy. A protože chtěl minimalizovat neúspěch svého záměru, dal ve veřejné soutěži šanci devíti zájemcům, kteří se na jeho realizaci chtěli podílet.

Do poroty, která návrhy posuzovala, přizval právě Gebriana, fanouška architektury a mladý talentů, v jejichž prospěch nehovoří desítky oceněných realizací, ale progresivní přístup a přesvědčení, že se své dosud největší kariérní výzvě zvládnout postavit. Pak můžou růst. A to se stalo v případě Aparthotelu Svatý Vavřinec, který vyrostl spolu s architekty Jiřím Opočenským a Štěpánem Valouchem.

„Musím říct, že jsme se inspirovali především v Rakousku, Švýcarsku a Itálii. Objeli jsme spoustu horských středisek a velkou řádku obdobných projektů, snažili jsme se čerpat inspiraci a porovnávat Pec pod Sněžkou s těmi středisky, která jsme navštívili. Přemýšleli jsme nad tím, co vlastně by se mělo v centru Pece nacházet a co by mělo sloužit nejen celé Peci, ale také přímo tomu domu,“ upřesňuje Martin Kubík, investor projektu, jak se zrodila myšlenka obchodního parteru s travnatou střechou, na níž vznikly čtyři samostatné objekty, které jsou ve své podstatě identické, ale měřítkem navazují na okolí a mezi sebou propouštějí vzduch a umožňují průhledy do zadních plánů obce.

Pokud vás zajímá, jak si duo teprve třicetiletých architektů se zakázkou poradilo, sledujte Překvapivé stavby v úvodu článku. A pokud chcete vidět víc takových budov, které stojí za pozornost, pusťte si i další epizody série z produkce internetové televize Mall.tv zde.

 

red