Nuda v Praze: Bezmála miliardová investice nenaplnila očekávání. Jak si stojí dnes?

Ve středověku bylo největším náměstím v Evropě, a přestože v průběhu staletí ho překonala jiná, v Česku mu prvenství zůstalo. Někdejší Dobytčí trh, dnešní Karlovo náměstí není unikátní pouze svou rozlohou, ale i historickou hodnotou. Centrem dění se stalo už za Karla IV., po kterém nese své novodobé jméno, a frekventovanou křižovatkou zůstalo. Není divu, že jakékoli architektonické zásahy do jeho podoby budí rozruch, který je přímo úměrný jejich velikosti. Když proto padlo rozhodnutí postavit na lukrativním místě bývalého Domu U Šálků železobetonový skeletový komplex, vyvolalo to úplné pozdvižení. 

Od dokončení kontroverzní stavby Charles Square Center, která byla označovaná jako „zbytečná dominanta“, nudná a nevratně zasahující do genia loci uplynulo dvacet let, což je dostatek času podívat se na ni znovu a s odstupem. A přesně to udělal architekt Adam Gebrian. Ten je dlouhodobým kritikem veřejného prostoru, a tak si všímá i toho, jak se vyvíjí vnímání projektů, jejichž přijetí provázelo mnohdy neopodstatněné nadšení, nebo naopak pohoršení. V případě obchodně-administrativní skleněné budovy je přitom zastáncem názoru, že reakce na ni byly až příliš emotivní. Pravdou je, že nenadchne, ale svůj účel plní. Navíc oceňuje velikost a velkorysost parteru, který je otevřený do veřejného prostoru. 

„Znamená to, že vy pod ten dům můžete vstoupit a on vás kryje před deštěm. Můžete tam čekat na autobus, takže je pro vás připravený nějaký prostor, což není úplná samozřejmost! Poskytuje tak veřejnosti určité kvality, i když by vlastně nemusel,“ vyjmenovává Adam Gebrian přidanou hodnotu realizace, která je často opomíjena. Názor na celý komplex, jehož celkové stavební náklady činily 976 milionů korun, si můžete udělat sami, po zhlédnutí další epizody Gebrian: Plus/Minus v úvodu článku. A pokud vás zajímají i jiné výjimečné architektonické počiny, sledujte také Překvapivé stavby z produkce internetové televize Mall.tv zde.