Zdroj: Depositphotos.com

Podzimní část Ligy mistrů je za polovinou

Začátkem listopadu se první část letošní Ligy mistrů přehoupla do své druhé poloviny. Evropská fotbalová soutěž každoročně přitáhne k obrazovkám statisíce českých diváků, a letos tomu není jinak. V čem spočívá obří popularita a prestiž této soutěže? A jaké nás v dohledné době čekají změny?

Liga mistrů, bez debat nejslavnější klubová soutěž našeho kontinentu, vznikla v roce 1992 z původního Poháru mistrů evropských zemí. Ten měl svou premiéru v roce 1955 a systém hry byl obdobný jako u jihoamerického Poháru osvoboditelů, který je i v současnosti na stejné úrovni jako Liga mistrů.

Ta si od roku 1992 prošla pár změnami, ty největší nás ale patrně teprve čekají. Tento a další dva ročníky se ještě odehrají způsobem, který známe. Tedy tím, kdy jsou čtyři předkola a hlavní soutěž, která je rozdělena na první fázi hranou ve čtyřčlenných skupinách, přičemž z každé z těchto skupin postupují dvě nejlepší mužstva do fáze druhé. V té se hraje vyřazovacím systémem dvou zápasů, doma a venku. Postupuje vždy tým s lepším součtem skóre z obou zápasů. Finále je odehráno jediným zápasem, a to na předem sjednaném místě.

Od roku 2024 však bude mít milionářská soutěž místo 32 týmů 36 týmů, a ty tak nebudou rozděleny do skupin po čtyřech. Každý z celků, který se do Ligy mistrů kvalifikuje z domácí soutěže nebo otevřené kvalifikace, odehraje v rámci hlavní soutěže deset zápasů. Polovina z nich bude na domácím hřišti. Oproti současnému formátu se tak počet utkání zvýší o čtyři zápasy. Nejlepší osmička se následně kvalifikuje rovnou do vyřazovacích bojů a zbytek týmů umístěných do 24. místa sehraje o zbylých osm míst v osmifinále v rámci dvojzápasu play-off.

Změny jsou podle UEFA navrženy tak, aby co nejvíce vyhovovaly všem zúčastněným týmům a mají řešit dosavadní problémy. Přesto bylo toto oznámení z dubna letošního roku poněkud turbulentní. Jen pár hodin předtím, než UEFA představila nový plán, dvanáct fotbalových velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie oznámilo založení vlastní nezávislé Superligy. Ta měla být uzavřenou soutěží a s jen částečnou možností kvalifikace. Veřejnost, UEFA i mnozí hráči však vnímali tento krok jako rozštěpení profesionálního fotbalu. Zúčastněné kluby se dočkaly ostré kritiky a UEFA jim navíc pohrozila tvrdými sankcemi. Hráči, kteří by v nově ohlášené soutěži nastoupili, neměli mít dovoleno hrát utkání v dresu národního týmu. Kluby Superligy také měly být vyloučeny ze všech domácích i evropských a světových soutěží.

Pomineme-li prestiž, kterou účast v Lize mistrů představuje, nelze pominout astronomické výdělky, které se následně přerozdělují jednotlivým týmům podle dosažených výsledků. Už jen kvalifikace do základní skupiny představuje pro většinu evropských klubu majoritu všech ročních příjmů. Můžeme tak jen diskutovat, jestli kluby plánované Superligy předpokládaly reakci ze strany UEFA. Faktem ovšem zůstává, že jen dva dny po oficiálním ohlášení vzniku soutěže z ní šest anglických klubů odstoupilo a soutěž tak nemohla vzniknout.

Liga mistrů nadále zůstává gigantem na poli profesionálního fotbalu a fanoušci se mají v následujících měsících ještě na co těšit. A co myslíte vy? Jak letošní ročník dopadne? Vsaďte si na celkového vítěze nebo na výsledky jednotlivých zápasů.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.