Přestaňme se omlouvat, že jsme mladá demokracie, volal před sto lety Čapek. Z dětských nemocí jsme nevyrostli

Přestože svůj příspěvek o tom, že poměry za nic nemohou, protože jejich strůjci jsou lidé, publikoval Karel Čapek už v roce 1926, je jeho obsah stále aktuální. Stejně jako řada dalších literátových textů. Právě proto si je rozhodli připomenout studenti Pražské konzervatoře, kteří nastudovali divadelní hru vytvořenou z jeho citátů a myšlenek. Její záznam uvádí internetová televize Mall.tv symbolicky v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva.

Nejenže představení Politikárium aneb kdyby se u nás aspoň tolik nelhalo celé vzniklo z výroků jednoho z nejznámějších českých spisovatelů, ale dá se jimi také popsat, totiž: „Začátek není tak těžký, protože je to začátek, nýbrž proto, že je strašně závažný. Začínat není těžké, těžké je začít pořádně.“  A právě s vědomím toho, že má před sebou zodpovědný úkol, herečka Milena Steinmasslová k realizaci nápadu přistupovala. „Hledala jsem způsob, jak dostat jednoduchá sdělení o tom, co je doopravdy politika k mladým lidem. Karel Čapek byl bytostný demokrat, intelektuál a slušný člověk, proto z jeho myšlenek prakticky nelze udělat text mentorující, manipulující a jakkoli direktivní, což ani v žádném případě nebyla moje snaha,“ prozrazuje s tím, že jen samotné procházení Čapkova díla jí zabralo dva roky čtení.

Další tvůrčí výzvou pak bylo hledání formy – během něj postupně dospěla k rozhodnutí, že mladé by nemělo být jen publikum, ale i samotní herci. „Ať chceme, nebo nechceme, my dospělí v sobě máme určitou míru skepse. Logicky mně z toho proto vyšla konzervatoř,“ upřesňuje důvod, proč ke spolupráci oslovila režisérku Kateřinu Ivákovou, která vyučuje studenty posledních ročníků. Přestože obě experimentální útvar nadchl a získaly pro něj i studenty, jejich další společné úsilí o uvedení nepolitické hry o politice, demokracii, zodpovědnosti, národní povaze, ale především o nutnosti myšlení tím neskončilo. Překazil ho covid.

„V současnosti máme natočenou část představení, která je k vidění na Mall.tv. Naživo jsme ho zahrát nestihli, protože studenti, kteří v něm účinkují, už odešli z konzervatoře. Byly bychom proto s Kateřinou rády, kdybychom představení nazkoušely znovu, protože myšlenky Karla Čapka jsou nadčasové a měli bychom si je připomínat,“ dodává Steinmasslová. Na záznam její hry se můžete podívat ve videu.