Video placeholde
Staroměstský orloj je nejstarším funkčním orlojem na světě.
...
Pražský orloj
Restaurátorský průzkum na věži Staroměstské radnice před vlastním zahájením rekonstrukce.
Takto vypadá vnitřek Staroměstského orloje.
17
Fotogalerie

Pražský orloj: Jak to bylo doopravdy aneb „Mistr Hanuš“ rozbil i opravil chloubu Staroměstského náměstí

Jedno ze stěžejních děl Aloise Jiráska má titul Staré pověsti české. V nich se dočteme také o mistru Hanušovi, který měl orloj stvořit a později i zničit. Údajně se nevyhnul ani bezcitnému oslepení. Jak moc se Jirásek odchýlil od reálných faktů?

Předně si připomeňme celou pověst. Mistr Hanuš sestavil orloj, který nebyl jinde k vidění a který obdivovali obyvatelé celé země. Hodinář údajně dostával nabídky do cizích zemí, cílem bylo zkonstruování stejného mechanismu jako v Praze. Proti se postavili pražští konšelé, již nechtěli, aby chlouba stála i jinde.

Uchýlili se proto k brutálnímu řešení, na mistra Hanuše poslali tři muže. Ti měli jediný cíl, oslepit váženého pražského měšťana. Použili k tomu rozžhavený pohrabáč. Třesoucí se Hanuš byl druhého dne nalezen bez očí na ulici. Jirásek píše o tom, že strůjce orloje pobledl a zešedivěly mu vlasy. Kvůli zrakové indispozici nemohl pracovat, a tak chřadl a bloumal po ulicích Prahy. Jednoho dne se nechal zavést ke svému mistrovskému dílu, znal každou součástku. Sáhl do soukolí a mechanismus se zastavil. Praha přišla o svou dominantu a dlouho nebylo nikoho, kdo by stroj opravil.

Mistr Hanuš na scéně

Jak tato legenda ale obstojí v doložené historii? Je důležité zmínit, že orloj v Praze stál ještě před mistrem Hanušem. Oficiální prameny mluví o roce 1410, kdy jej uvedl k životu jistý Mikuláš z Kadaně. Nejednalo se však o orloj, jak ho známe dnes, protože měl mnohem méně funkcí a logicky chybělo Kalendárium Josefa Mánesa. Hodiny přežily také husitské války, měly však namále, jelikož husité neměli orloj v oblibě, a tak zanedbávali jeho údržbu.

V 90. letech 15. století přichází na scénu Jan Růže známý jako mistr Hanuš. Stal se prvním orlojníkem, který složitý stroj opravil. Přestavěl ho k obrazu svému a dominanta Staroměstského náměstí dostala dnešní podobu. Hodiny ukazovaly, jak slunce postupuje po obloze, kdy vychází či jaký je poměr dne a noci v zimních měsících.

Konšelé byli s mistrovou prací spokojení, dokonce jim nevadilo, že Hanuš sestrojil menší orloj pro Jindřichův Hradec. „Třetího února 1494 dodal hodiny pro radnici jindřichohradeckou, za něž dostal zaplaceno osmnáct kop,“ píše se v jednom z pramenů. Pravdou ale zůstává, že Hanuš byl váženým občanem, který se těšil úctě. Po jeho smrti opět chyběl někdo, kdo by se staral o údržbu hodin.

Těžká hodinka

Orloj pomalu upadal v zapomnění, v 18. století měl být dokonce deinstalován z věže Staroměstské radnice. Velkou míru na záchraně měl profesor Antonín Strnad, mimochodem meteorolog, který začal zapisovat stav počasí v pražském Klementinu. Největší změnou prošel v 60. letech 19. století, kdy vznikla sbírka na jeho záchranu.

Musíme si uvědomit, že se jedná o dobu, kdy se Češi hlásí o svá práva v rámci Rakouska-Uherska. Troškou do mlýna přispěl právě malíř Josef Mánes, jenž orloj vyzdobil symboly zvěrokruhu. V téže době se na hodinách nacházely i sošky apoštolů či charakteristický kohout.

Poslední těžkou zkouškou byl závěr druhé světové války. Při tzv. pražském povstání shořelo východní křídlo radnice. Požár zachvátil i některé figurky na orloji. Středověká památka přežila i komunistickou éru, během níž byla několikrát opravována. Namále měly hodiny i v roce 2002, kdy se jim vyhnula ničivá povodeň.

Orloj bezpochyby patří do české historie i současnosti. Inspiroval spoustu zpěváků či filmařů, například slovenská kapela Elán zpívá o smrtce na pražském orloji. Hlavní roli si dílo Mikuláše z Kadaně zahrálo ve snímku Kozí příběh, kde hlavní hrdina musel mechanický stroj zprovoznit.