Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Karel Steigerwald: Jak dlouho bude Babiš vodit voliče za nos?

Premiér má dvě pozitiva, jimiž argumentuje. Příznivý hospodářský vzestup a populistické mistrovství. Obě jsou chabá. Za hospodářský vzestup vláda nemůže, ten opisuje pohyby v zahraničí a beztak je ze států Visegrádu nejnižší, což na hlavu vlády padá. A populistické mistrovství není nic pěkného, jen těšínské sliby a lži, dobrý základ příštích malérů. To příštích už nastalo, vláda nemá peníze na sliby, které rozdala, a shánět je bude, jak jinak, zvýšením daní voličů. Nic nového, jedni rozdávají, druzí to zaplatí.

Estébák a chvastoun

Negativ má vláda dost. Politických i hospodářských. Namátkou jen pár hlavních. Penzijní reforma nic, důchodová nic, zlevnění státu nic, revize miliardy zákonů nic, rozviklané mezinárodní postavení nic. Republika nevyniká strhujícími úspěchy, leda snad v hokeji. Vyniká, že má v čele estébáka obviněného z podvodů, na trůně mstivého chvastouna. Pro vládu nic příjemného. Voliči, kteří to už vidí, se ptají, jak dlouho ještě nás bude Babiš vodit za nos. Svolávají demonstrace, organizují petice. Tomu se vláda jen směje. Upozorňuje, že má mandát z voleb a podporu dodnes většinovou. Vede tabulky popularity a nebude na naivní protesty brát zřetel. Upozorňuje mylně na nedemokratický charakter těch protestů.

Jak chutná moc

Zvolili jste nás, tak mlčte, vy nezvolení. Ale právo protestovat je stejné právo svobodných lidí jako chodit k volbám. Důležitou vlastností demokracie je chránit svobodu těch, jichž je méně. Když se ministryně spravedlnosti pošklebuje protestujícím, že jsou jen hloupé děti, je to důvod k okamžité abdikaci. Ohrožuje svobody, které by měla bránit. Policii vláda nasadit nedokáže, aby zatýkala a rozprášila sto chvilek. V tom je naše demokracie dosud dost silná. Počítají všechny hlasy lidí, každý hlas má nějaké své místo a svou sílu, ať je z voleb, z tisku, z Babišovy propagandy, z ulice, či rádia. Když vás vláda štve, choďte demonstrovat, ať se to dozví. Až bude v ulicích půl miliónu nebo milión lidí, Babiš odevzdá moc, volby nevolby. Aby tolik lidí v ulicích bylo, musí jich nejdřív být pět set na začátku. Pak dva tisíce atd.…

Posmívat se dnešním demonstracím je hloupé. Buďto pro nezájem, nebo pro jiný důvod zaniknou samy nebo porostou, z dolů půjde plamen a dým, jak píše Petr Bezruč, a Babiše přejde smích. Kdy tedy půjde? Až se bude kouřit z děr? Nebo demokraticky, bez krve a křiku? Ještě mu provolávají slávu, kyne jim, sypou mu květiny. On se usmívá, říká si velkými písmeny: TAK CHUTNÁ MOC, ale neví, že moc už jde od něj pryč. Tak to vždycky je, někdy s krví, v demokracii obvykle bez ní.

Do toho, rebelové

Jestli ho soudní moc zavře za krádež dotací do vězení, je věc druhá. Když zavře, o moc přijde hned. Vezme si ji do voleb někdo z ANO, to pak i prezident ohne hřbet, leda by chtěl, aby se v tom kabaretu panovalo z vězení. Když Babišovi politická moc přikryje záda, třebas jen odkladem či jiným fíglem, o moc přijde pomalejším postupem, pro něj nebezpečnějším. Až o ni přijde, zeptá se ho zákon: Cos, hochu, cos dělal, kams dal svůj proces? A dá mu onačejší účet. To teprve bude tobogan, v hlavní roli dravců bývalí přátelé a kamarádi, ne my.

Tak do toho, rebelové. Kdo nerozeznává role, nejste vy. To vláda nevidí, co je premiér, co trestně stíhaný miliardář, který dojí stát, co estébák a co naštvaný občan. Vy nevíte, do čeho lezete, paní ministryně. Nebo, běda, víte…