Volby 2018: Co když v senátních volbách nastane remíza?

Volby 2018: Co když v senátních volbách nastane remíza? Zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

Co se stane, když nastane remíza v prvním kole senátních voleb? Odpověď je hodně překvapivá

Při letošních prezidentských volbách se často probírala otázka, co se stane, když kandidáti získají stejně hlasů. Vzhledem k podobnému dvojkolovému systému volby se tato otázka logicky nabízí i u voleb senátních. Co se tedy stane, když budou mít kandidáti v prvním kole na druhém a třetím místě stejný počet hlasů?

Samozřejmé je, že pokud by stejný počet hlasů získali kandidáti na prvním a druhém místě, postoupí do druhého kola oba.

Co se ale stane, pokud budou mít stejný počet hlasů dva kandidáti na druhém místě? To není bohužel jasné. Odpověď na tuto otázku je trochu záhadou, protože volební zákon takovou situaci vůbec neřeší.

Každopádně by se ale nepostupovalo stejně jako u prezidentské volby, kde by postoupili do druhého kola tři kandidáti (první v pořadí a oba, co „remízovali“ v souboji o druhé místo). Volební zákon pro senátní volby totiž výslovně stanoví, že v druhém kole se utkají vždy jen dva kandidáti.

Podle ústavního právníka Marka Antoše by ale o senátorovi rozhodl los, jak to zákon zmiňuje pro řešení obdobné situace v druhém kole voleb do senátu. Los by prováděl Český statistický úřad, který je odpovědný za vypracování zápisu o výsledku voleb.