Jak se bude volit v místě, kde nevyhrál Babiš ani Pavel? Malý „Vatikán“ může překvapit.

Jak se bude volit v místě, kde nevyhrál Babiš ani Pavel? Malý „Vatikán“ může překvapit. Zdroj: Zbyněk Pecák

Tomáš Makudera ( KDU-ČSL), starosta Dolních Bojanovic
Pavel volí Pavla, František Babiše
parta v Horní hospodě
Jak se bude volit v místě, kde nevyhrál Babiš ani Pavel? Malý „Vatikán“ může překvapit.
Jak se bude volit v místě, kde nevyhrál Babiš ani Pavel? Malý „Vatikán“ může překvapit.
17
Fotogalerie

Jak se bude volit v místě, kde nevyhrál Babiš ani Pavel? Malý „Vatikán“ může překvapit

Do kostela se tu chodí víc než do hospody. Na rozdíl od okolních obcí tu v prvním kole nezvítězil ani Petr Pavel, ani Andrej Babiš. Třítisícové Dolní Bojanovice na jižní Moravě známé jako „malý Vatikán” ovládl v první volbě, stejně jako před pěti lety Pavel Fischer. K Petru Pavlovi se tu teď kloní velká část lidí, zanedbatelní ale rozhodně nejsou ani příznivci Andreje Babiše. Ten v první volbě skončil druhý za Fischerem, Pavel obsadil třetí místo. Podle čeho se tu lidé rozhodují, komu dát hlas ve volebním finále? Sledují debaty? A jak moc je pro ně u kandidátů důležitá víra? Zjišťovali jsme v reportáži na místě.

„Jsme katolicky založená obec, dominují tu lidovci. Hlavně věřícím je Pavel Fischer blízký svými hodnotami, znají ho i z místních slavností, které navštívil,” vyjmenovává důvody výsledků prvního kola v obci taktéž lidovecký starosta Tomáš Makudera. S ním se potkáváme v kanceláři místní radnice. Sám volil Pavla Fischera, v druhém kole podpoří navzdory výhradám ke komunistické minulosti Petra Pavla, protože nechce na Hradě Andreje Babiše. „Myslím, že to není člověk, který by dokázal důstojně a nestranně ve veřejném zájmu reprezentovat náš stát,” popisuje své důvody. Sám už má prý jasno, takže třeba debaty kandidátů v posledním týdnu i z časových důvodů tolik nesleduje. V hospodě tu prý lidé politiku moc neřeší. „ Dřív to tak bylo, ale dnes už se ta komunikace i tady hodně přenesla na sociální sítě a do virtuálního světa. Ta debata je vyostřena spíš tam,” říká starosta.

Právě hospoda na náměstí je naší druhou zastávkou. Po třetí odpoledne jsou tu obsazeny jen dva stoly. U jednoho sedí u piva pánové Pavel a František, jak záhy zjišťujeme, zástupci opačných politických táborů. „Já jsem volil Fischera, ale dopadlo to, jak jsem myslel, že měl málo hlasů. Ve druhém jsem rozhodnutý pro Petra Pavla. Sleduji všechny ty debaty a to, co ten Babiš předvádí, to už je výsměch. Za něj bych se styděl,” říká pan Pavel. Málo hlasů v první volbě dostal i kandidát pana Františka. Sám prý k volbám nikdy nechodí, do prezidentské ale šel. Teď mluví o tom, že je vše podvod. „Teď jsem volit byl, ale ten můj Bašta z SPD vypadl, jak měl ty 4 a půl procenta. Ale podle mě je to podvod, když se mu to vůbec nezvýšilo. Teď půjdu volit Babiše, toho generála nemám rád,” říká František. „Ale ty vůbec nesleduješ ty debaty! Babiš tam lže,” oponuje mu Pavel. „Na zprávy já se nedívám, já žádné zprávy nepotřebuju. Všechno je to podvod,” reaguje František a ukončuje tak debatu.

To pan Josef u vedlejšího stolu je fanoušek Danuše Nerudové, kterou volil hlavně proto, že chtěl na Hradě ženu. K volbám půjde i ve druhém kole. Hlas plánuje dát Petru Pavlovi. „Sleduju ty debaty a nelíbí se mi to Babišovo napadání. Generál je klidný, všechno řeší s klidem a to se mi líbí,” popisuje. Při objednávce se ptáme i paní hospodské. Ta naopak zatím nemá vůbec jasno, komu nakonec hodí svůj hlas. Říká, že sice není “babišovka”, ale v prvním kole volila Andreje Babiše. Je jí sympatické, že dává hodně peněz na charitu. Zná ho, zatímco generála nezná. V posledních týdnech ji ale zklamali oba. „Přijde mi, že si to tou kampaní oba kazí. Jeden jako druhý. Musí to být oba inteligentní lidi, jinak by se nedostali na takový post, ale ta debata mi připadá jako ve škole. Možná se rozhodnu až úplně na poslední chvíli,” popisuje své dilema.

Víc lidí tu v pozdním odpoledni nepotkáme, prý se sejdou až před šestou na mši. Tak zatím navštívíme místní obchod a knihovnu. Potkáme sotva desítku lidí, všichni volili Fischera a podpoří Pavla. Podobně to vidí i oslovení věřící, kteří jdou na mši. „V prvním kole jsem volila Pavla Fischera a ve druhém samozřejmě Petra Pavla, není podlý. Pana Babiše už znám a chtěla bych to jinak," říká paní Emílie.

Také sám místní farář Petr Karas otevřeně mluví o tom, že volil Pavla Fischera a bude volit Petra Pavla. Odmítá ale, že by dělal politickou kampaň v kostele. „Když s lidmi mluvím osobně, tak na to narazíme, není to tak, že bych to téma sám navozoval. Potkáváme ale i věřící, kteří stále nemají jasno, koho chtějí podpořit. Jako paní Irenu. „Já jsem taky volila Pavla Fischera, jsem věřící a přišel mi nejsolidnější. Z těch dvou pro mě není ani jeden vyhovující, takže ještě nevím, jestli půjdu. Zvažuju. Vadí mi komunistická minulost obou dvou a vadí mi to chování  a hádání jejich voličů po republice teď. Babiše se mi volit nechce, ale na sociálních sítích mi vadí kampaň pro Petra Pavla, protože jeho voliči už jsou moc agresivní,” vysvětluje. Další postřehy už nezachytíme, protože mše začíná.

Přesouváme se proto do druhé hospody poblíž radnice, kde je veselo. „Sem chodí víc lidi, kteří volí Babiše,” říká jeden ze štamgastů. Sám prý ale volil Nerudovou a teď Pavla. Je prý proevropský a chce klid. Další dva prý nevolí vůbec, dál sedí volič Pavla, vedle zase ten Babiše. „Ať si každý volí, koho chce,” utne mé dotazy jeden v hostů u stolu. „Za Babiše bylo líp! A hotovo,” uzavře číšnice Veronika. V kostele opodál pomalu končí mše. Tou dobou se blíží čas další kandidátské televizní debaty, tady se ale sleduje fotbal. Kdo nakonec v Dolních Bojanovicích ve volebním klání zvítězí, bude jasné až v sobotu. Vypadá to ale, že místní zvládnou jakýkoliv výsledek bez větších svárů. „Mluvil jsem teď hlavně o tom, že ať už to bude tak či tak, tak je důležité, abychom nebyli rozhádaní mezi sebou. Protože prezident s námi nebude bydlet ani s námi nebude chodit do práce nebo do školy, ale ti lidé, se kterými se kvůli tomu třeba rozhádáme, ano,” uzavírá farář.