Velmi neslavný konec Vojtěcha Filipa v čele komunistů

Velmi neslavný konec Vojtěcha Filipa v čele komunistů Zdroj: Vít Hassan

Vojtěch Filip vůbec nezvládl roli lídra extrémní levice. Nebylo ani koho mobilizovat

Je to tak kulaté, že to vypadá až příliš uměle, neuvěřitelně. Nicméně pravděpodobně je tomu skutečně tak. České komunistické století se naplnilo až po okraj a uzavírá se. Tedy alespoň století parlamentní přítomnosti KSČ(M).

Čeští komunisté mají, na rozdíl od většiny svých evropských a světových soudruhů, parlamentarismus jako součást své DNA. Vždyť když se v roce 1921 odštěpili od sociálních demokratů, rozdělil se i tehdejší poslanecký klub a KSČ měla hned od začátku parlamentní zastoupení. Moc se dnes ani neví, že dokonce vyhrála hned první parlamentní volby, kterých se ­zúčastnila. V březnu 1924 proběhly dodatečné parlamentní volby ještě do prvního československého Parlamentu za Podkarpatskou Rus. A komunisté hned tyto první volby se svou  účastí se čtyřiceti procenty vyhráli.

Proč má smysl tyto sto let staré události připomínat? Protože českoslovenští (dominantně čeští) komunisté byli od začátku srostlí s Parlamentem, koneckonců právě tam pronesl Klement Gottwald krátce po svém zvolení poslancem svůj legendární programový projev o tom, jak se chodí učit do Moskvy – od skutečných bolševických mistrů –, jak nám zakroutit krkem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!