Debata na CNN Prima News: Osmička hostů ve studiu - ilustrační snímek

Debata na CNN Prima News: Osmička hostů ve studiu - ilustrační snímek Zdroj: Reprofoto CNN Prima News

Které strany mají před volbami ještě nevyužitý potenciál? Podívejte se na přehlednou infografiku

Volební potenciál ukazuje, o jak velkou část voličů mohou jednotlivé strany nebo koalice před blížícími se parlamentními volbami usilovat. Několik dní před volbami má podle průzkumu Kantar CZ a Data Collect pro Českou televizi největší volební potenciál koalice Spolu. Jak jsou na tom ostatní strany a koalice? Podívejte se na přehlednou infografiku.

Svůj volební potenciál však reálně nemohou naplnit všechny strany do plné míry, jelikož o své voliče mezi sebou soutěží. Například hnutí ANO se o voliče „přetahuje“ s KSČM, ČSSD nebo s Přísahou. Čím více tedy ANO posiluje (uplatňuje svůj volební potenciál), tím více oslabují zmínění konkurenti (a přicházejí o své potencionální voliče).

V dalším bloku stran, které se snaží získat podobné voliče, nalezneme SPD, Trikolóru, a i zde opět KSČM nebo Přísahu. O své voliče soutěží i liberální strany seskupené do dvou koalic – Spolu a Piráti se STAN. Z těchto dvou uskupení vykazuje větší volební potenciál koalice Spolu, který dosahuje 30 %.

Která strana má pak největší nenaplněný potenciál? Jinými slovy, která strana má největší rozdíl mezi svým volebním potenciálem a tím, kolik této straně aktuální průzkum přisuzuje?

Video placeholde
Předvolební debata Blesku: Hádka o 30 tisíc mrtvých na covid, uznávání protilátek i očkovací strategii • Blesk TV a Mall TV