Stejně jako Gustáv Husák (na snímku) i Babiš odpolitizoval část společnosti ve stylu: příliš se nedívejte, co děláme my nahoře, a za odměnu vám něco přerozdělíme

Stejně jako Gustáv Husák (na snímku) i Babiš odpolitizoval část společnosti ve stylu: příliš se nedívejte, co děláme my nahoře, a za odměnu vám něco přerozdělíme Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

V éře dluhového blahobytu: Premiér Babiš zná jen jeden nástroj politiky – sociální korupci

Je to podivná volební kampaň. Jako by ji vedl jeden člověk a jedno hnutí a všichni ostatní se mu přizpůsobují. Jsme svědky volebního souboje na zapřenou, kde se hlavní témata vytrácejí, nikdo o nich jakoby nekomunikuje a nepřipomíná je. Přitom je o co bojovat.

Naznačme si několik silných předvolebních témat, která by měla tvořit jádro kampaně všech politických stran.

  • V plném proudu je největší zdražování za posledních třináct let a růst inflace, který minulý pátek překvapil i Českou národní banku. Podstatnou měrou se o to zasloužilo přespřílišné covidové zadlužování.
  • Exministr Prymula prohlašuje, že kvůli špatné organizaci covidu zemřelo v Česku zbytečně o 15 tisíc lidí víc, než muselo. Všechny tyto věci přitom osobně řídil český premiér.
  • Andrej Babiš v Bruselu opakovaně schválil Nový zelený úděl, podle něhož se od roku 2035 nebudou prodávat klasická auta. V reakci na to jejich cena roste už nyní.
  • Raketově vzrůstají ceny bytů a vládě se léta opakovaně nedaří zprůchodnit stavební řízení.
  • Vláda v zákulisí jedná o dalších covidových zákazech, přestože je očkováno 56 procent lidí a země, jako je Británie nebo Dánsko, přistupují k této věci střízlivě. Navíc premiérovi se nedaří přimět k očkování 400 tisíc rizikových lidí nad 65 let, tvořících hlavní část jeho volebního elektorátu. Právě tito lidé se mohou stát důvodem dalších lockdownů.
  • V Olomouckém kraji opět kandiduje pravá ruka českého premiéra – Jaroslav Faltýnek, jenž prošel sérií velkých skandálů, takže ho jako lídra odmítla i sama krajská vysočinská organizace hnutí ANO.

Tak, a teď si představte, že by těchto šest témat nebylo spojeno s Andrejem Babišem, který je už osm let u moci, ale s koalicemi SPOLU a Piráti/STAN. Dovedete si představit, jak by si Babiš po osmi letech v opozici pomyslnou pětikoalici vychutnal? Jak by je v Čau, lidi, televizích, novinách, rádiích, ale i na ulicích v průběhu volební kampaně mučil, škvařil, pekl, smažil a dusil? Děje se mu něco podobného ze strany opozice dnešní? To je jeden z důvodů, proč má Andrej Babiš tak velkou šanci opět vyhrát volby.

 

Dokud to půjde

Dalším důvodem dnešní zvláštní předvolební situace je, že volby se odehrávají v atmosféře dluhového blahobytu. Premiér Babiš využil epidemie covidu k nevídanému zadlužení České republiky. Pro představu. Státní dluh v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) byl v roce 2019 kolem třiceti procent. Následující rok už 44 procent a do dvou let se zřejmě přehoupne přes padesát procent. To se rovná zadlužení v době válečné ekonomiky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!